duminică, februarie 5, 2023

FMI si-a imbunatatit prognoza pentru Romania! Economia tarii va creste cu 5,5% in acest an!

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marti de institutia financiara internationala.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit si prognoza privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 4,4%, fata de avansul de 3,4% preconizat in aprilie.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Romania si Islanda vor consemna in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,5%. Pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2,5%, iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va avea un avans al PIB de 4,5%.

„Perspectivele de crestere au fost imbunatatite pentru Europa emergenta in 2017, reflectand avansul mai solid din Turcia, Rusia si alte state din regiune. Pentru intregul grup, expansiunea va ajunge la 4,5% in 2017 (de la 3% previzionata anterior) si la 3,5% in 2018 (de la 3,3% estimata in aprilie)”, subliniaza FMI, in raportul „World Economic Outlook”.

In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in jos, pana la o crestere de 1,1%, de la un avans de 1,3% cat se estima in aprilie, urmand ca ritmul de crestere a preturilor sa accelereze in 2018 pana la 3,3%, peste avansul de 3,1% preconizat anterior de FMI.

FMI a modificat si prognoza privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania la minus 3% in 2017 (de la 2,8% anterior) si la 2,9% in 2018 (de la 2,5% previzionat in aprilie).

Pe de alta parte, FMI a revizuit in scadere estimarile referitoare la rata somajului in Romania, care ar urma sa se situeze in acest an la 5,3%, fata de 5,4% cat estima anterior, pentru ca in 2018 sa ajunga pana la 5,2%, similar cu nivelul previzionat in aprilie.

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in crestere usoara datele privind avansul Produsului Intern Brut in trimestrul II al acestui an, astfel ca, potrivit noilor cifre publicate marti, economia Romaniei a urcat cu 1,7% in termeni reali fata de primul trimestru al acestui an si cu 6,1% (serie bruta) fata de acelasi trimestru din anul precedent.

Datele publicate la inceputul lunii septembrie de INS indicau un avans al PIB de 1,6% comparativ cu trimestrul I din 2017, in termeni reali, si de 5,9% (pe seria bruta) fata de acelasi trimestru din anul 2016. Potrivit cifrelor publicate marti, pe serie ajustata sezonier, fata de acelasi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 5,9% (5,7% in septembrie).

In primele sase luni ale acestui an, avansul economiei romanesti a fost de 5,9% pe serie bruta si de 5,8% pe seria ajustata sezonier. Datele publicate in septembrie aratau ca Produsul Intern Brut a crescut cu 5,8%, pe seria bruta, in primele sase luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2016, si cu 5,7% pe seria ajustata sezonier. Cea mai semnificativa contributie la cresterea PIB a avut-o consumul final (5,2%, in scadere usoara fata de datele publicate in septembrie care indicau o contributie de 5,4%).

Ultimele stiri

Stiri