Fitobalneologia – Ce este si de ce a devenit un tratament extrem de apreciat in multe tari ale lumii

739

Din ce in ce mai multi oameni isi indreapta atentia catre modalitatile naturale de tratament, catre darurile ce ne-au fost oferite de natura spre vindecare.

In cartea „Plantele medicinale de la A la Z”, dr. farmacist Ovidiu Bojor si dr. Biolog Mircea Alexan ne prezinta o alta modalitate de utilizare a plantelor, mai ales a celor aromatice – tratamentul extern sub forma bailor medicinale – fitobalneologia.

Fie ca infuzii sau decocturi din plante, fie sub forma de impachetari sau ca produse moderne cu extracte sau cu uleiuri volatile, care intra in compozitia unor spume sau a unor bile efervescente pentru baie, plantele medicinale se utilizeaza din ce in ce mai des in balneologie.

Pentru ca pielea este cel mai mare organ al nostru, fitobalneologia se bazeaza pe actiunea directa, la nivelul tegumentelor, a diverselor substante active cu efect sedativ, antiseptic, antiinflamator, cicatrizant, antipruriginos, de activare a circulatiei periferice.

Tegumentele sunt destul de permeabile, iar toate aceste substante ajung direct in circuitul sanguin si, implicit, in tot organismul. Datorita acestei actiuni, baile cu plante sunt folosite si in terapia unor boli interne, cu efecte rapide si mai bune decat in cazul produselor de uz intern.

Rezultate bune se obtin in surmenaj, surescitare, reumatism, afectiuni ginecologice si ale pielii, hipotonie, tulburari circulatorii, afectiuni ale cailor respiratorii, distonii neuro-vegetative, tulburari de menopauza, detoxifiere sau in cazul unor afectiuni ale stomacului, ficatului, pancreasului, rinichilor, care nu permit asimilarea de substante nutritive sau eliminarea toxinelor.

Se utilizeaza in special plante care contin uleiuri volatile, taninuri, alantoina sau alte substante active.

Ca modalitati de extragere a substantelor active se folosesc infuzarea, decoctia, percolarea (curgerea lenta) – in cazul tincturilor sau antrenarea cu vapori de apa – in cazul uleiurilor volatile. Pentru obtinerea unor extracte concentrate pentru bai, uleiurile volatile se dizolva in alcool concentrat sau in tincturi.

Un procedeu mai simplu consta in introducerea plantelor medicinale si aromatice fragmentate intr-un saculet dublu de tifon, cu care se prepara infuzii sau decocturi concentrate, care sunt introduse apoi in apa de baie.

Durata bailor este de 20-30 minute si se fac cure de cel putin trei saptamani.

In mod obisnuit se practica doua feluri de bai:

1. Bai generale. In cada, dupa un dus prealabil, menit sa indeparteze sebumul care acopera straturile pielii, apa se aduce la temperatura corpului sau putin mai calda (40 grade), pentru a nu produce contractii si spasme si pentru obtinerea unei vasodilatatii periferice care sa favorizeze absorbtia substantelor active. Cantitatea de amestec este de 20-25 grame la un litru de apa (infuzie sau decoct), iar pentru o baie se utilizeaza aproximativ cinci litri de infuzie sau decoct.

2. Bai locale. Se recomanda in cazul unor plagi purulente, al unor afectiuni articulare sau ginecologice, in hemoroizi, prostatita, pentru bai de ochi, afectiuni ale scalpului sau pentru stimularea cresterii parului. Cantitatea de amestec calculata la un litru de apa va fi mai mare cu 30% pana la 60% decat in cazul bailor generale.

Ceaiurile si amestecurile balneologice se gasesc la plafaruri si magazine de produse naturiste sub denumirile de „produse vegetale”, „de uz extern”, „antireumatice”, „antimicotice”, „antieczematoase” s.a.m.d.

Sursa: secretele.com