Faci aceste lucruri inainte sa mergi la culcare? Iata de ce iti pun in pericol sanatatea!

633

 

Calitatea somnului are o importanta extraordinara pentru sanatatea organismului nostru. Citeste in continuare pentru a afla care sunt unele dintre lucrurile pe care le faci inainte de a merge la culcare si care iti pun in pericol starea de sanatate.

O odihna de calitate in timpul noptii inseamna mai mult decat a merge la culcare la momentul potrivit. Seara nu trebuie sa fie stresanta sau agitata deoarece ne poate afecta somnul. Iata cateva sugestii pentru un somn odihnitor. Nu este recomandata utilizarea de dispozitive electronice inainte de culcare – privitul luminii ecranelor telefoanelor sau computerelor impiedica creierul sa secrete hormonul melatonina, care atentioneaza corpul ca este timpul pentru somn.

Trebuie evitata administrarea de somnifere (doar daca au fost prescrise de medic), pentru ca acestea nu vor ajuta prea mult. Cele mai multe prezinta efecte secundare, cum ar fi dureri musculare si pierderi de memorie, si pot, de asemenea, crea dependenta. Nu se recomanda consumul de alcool inainte de a merge la culcare. In ciuda parerii unanime ca somnul vine imediat dupa consumul de alcool, oamenii de stiinta au demonstrat ca este mai dificil sa adormim daca bem ceva inainte. Atunci cand organismul incepe sa proceseze alcoolul, metabolismul se accelereaza si putem deveni foarte agitati.

Nu trebuie sa lucram in pat sau in dormitor. In caz contrar, nu vom mai asocia acest loc cu odihna si ne va fi mai greu sa adormim. Nu se recomanda consumul de cafea sau bauturi cu cofeina dupa orele 17:00. Bautul unei singure cafele chiar si cu sase ore inainte de culcare afecteaza calitatea somnului. Consumul alimentelor grase trebuie evitat cu cel putin o ora inainte de culcare. Mai ales in cazul femeilor, acest lucru poate afecta atat calitatea, cat si cantitatea somnului. Nici efortul fizic precum exercitiile de tonifiere nu sunt recomandate inainte de culcare. Cresterea tensiunii arteriale si a temperaturii corpului ne pot impiedica sa adormim. In schimb, se recomanda practicarea de yoga sau exercitii de stretching, care ajuta la relaxare.

Sursa: rador.ro