Fa acest test si afla daca suferi sau nu de ipohondrie!

1013

Ti se intampla adesea ca dupa ce citesti un articol de sanatate in care iti este prezentata o anumita afectiune sa te intrebi daca suferi de ea? Ei bine, majoritatea dintre noi face asta, dar daca aceste ganduri obsesive legate de propria stare de sanatate iti te ingrijoreaza si te preocupa mai mult decat pe ceilalti din jurul tau, s-ar putea sa suferi de ipohondrie.

Daca recunosti acest lucru vei avea o viata mai fericita si mai senina, iar multe din spaimele tale, legate de sanatatea ta si a celor din jurul tau se vor calma.

Ce este ipohondria?

Ipohondria este o preocupare exagerata pentru propria sanatate si pentru sanatatea celor din jur, dar si teama constanta de boala. Aceasta teama nu dispare nici in urma consultatiilor medicale sau a analizelor repetate. Persoanele care sufera de ipohondrie isi analizeaza starea de sanatate in permanenta, au impresia ca mereu li se intampla ceva grav si ca lucrurile scapa de sub control.

Eu sunt ipohondra!

Recunosc asta cu seninatate si calm dupa ce am trecut prin zeci de momente de panica absoluta cu fetita mea nou-nascuta in brate. Da! Ipohondria se poate manifesta si fata de propria ta persoana, dar si fata de cei dragi. Eu marturisesc acum cu calm ca intram in panica si-mi imaginam cele mai devastatoare scenarii doar pentru ca cea mica sughita, dormea prea mult sau prea putin, pentru ca avea o bubita sau pentru ca regurgita…

Ipohondria este o suferinta, poate fi tinuta sub control cu calm si cu sustinerea unui medic bun. In cazul meu, cel care a adus lucrurile pe linia de plutire a fost medicul pediatru al fiicei mele, care s-a uitat incruntat la mine, pe deasupra ochelarilor si mi-a spus calm: ”Copilul este perfect! Dar dumneavoastra, doamna, sunteti ipohondra… ”.  Nu sunt mereu perfect calma, dar am capacitatea de a tine lucrurile sub control.

Primul pas este identificarea semnelor care arata ce esti ipohondra. Apoi ai nevoie de un medic bun, calm si prietenos care sa te ajute sa intelegi ca lucrurile nu sunt mereu negre, ci de cele mai multe ori albe si normale. Sfaturile unui psihoterapeut pot fi si ele de ajutor.

Iata cele mai comune semne care arata ca esti ipohondra:

1. Intri in panica repede. Te sperie orice junghi, orice spasm, orice durere.

2. Nu te poate linisti nimeni si nimic si iti imaginezi scenarii dramatice. Reactionezi asa fata cu tine dar si cu cei dragi tie.

3. Medicul a devenit prietenul taul cel mai bun. Este recomandat sa mergi la medic daca simti ca ceva nu este in regula sau macar o data pe an pentru cateva analize. In schimb, daca faci vizite medicului tau, in fiecare saptamana, daca ceri consultatii la specialisti pentru fiecare cos, atunci este o problema.

4. Nu ai incredere in opinia medicilor si nici in rezultatele investigatiilor. Acesta este unul din cele mai clare semne care arata ca esti ipohondra.

5. Esti sceptica daca medicul iti spune ca nu este nimic in neregula si insisti pentru inca un set de analize. Esti constant suspicioasa la diagnosticele medicilor si ai impresia ca te mint, ca iti ascund ceva sau ca nu te-au consultat cu atentie.

6. Un semn important care poate proba ca esti ipohondra este acela de a interpreta intr-o maniera proprie orice simptom, ajungandu-se la autodiagnosticare cu rezultate  crancene!

7. Esti in permanenta alerta si te monitorizezi cu atentie exagerata. La fel faci si cu copiii tai. Le iei temperatura dupa ce au stranutat o data si le faci radiografii pulmonare (sau asa crezi ca este necesar), daca tusesc de doua ori…

8. Ai convingerea ca te doare ceva permanent si te analizezi in permanenta. Ai impresia ca ai o boala ascunsa care trebuie tratata.

9. Esti specialista in diagnostice. Aici este cea mai mare greseala! Te informezi din cartile de medicina sau de pe internet cautand despre simptomele diferitelor boli, pe care pe urma ti le insusesti. Cunosti simptomele multori boli si prietenii au ajuns sa apeleze la tine atunci cand se simt rau.

10. Mergi pana acolo incat esti convinsa ca stii care sunt medicamentele necesare si cum trebuie administrate si uneori chiar faci asta!

Se spune ca viata de zi cu zi este efectul gandurilor noastre!

Ipohondria este o forma negativa extrema de anxietate, unde evenimentele rele primesc o probabilitate maxima de a deveni realitate. Ipohondria nu este o joaca. Nu doar ca iti strica viata, dar te poate aduce in situatii periculoase, pe tine si pe cei din jurul tau daca ajungi in situatia de a lua medicamente. Ipohondria este o posibila cale spre depresie, este stresanta si daunatoare starii generale de sanatate.

Sursa: totuldespremame.ro