joi, iunie 8, 2023

Experimentul care te va lasa fara cuvinte! A indurat taieturi pe piele, spini de trandafiri infipti in abdomen si un pistol indreptat spre tampla!

Cati dintre noi nu ne-am infuriat pe ceilalti, fara a avea un motiv bine intemeiat? Sau cati dintre noi nu am devenit agresivi doar pentru simplul fapt ca nu ne putem controla?

Ei bine, o artista celebra din Serbia a vrut sa demonstreze ca noi, oamenii, ne exprimam agresiv chiar si atunci cand nu exista niciun temei pentru asemenea actiuni.

In 1974, Marina Abramović, care facea reprezentari in stilul art performance, a intreprins un experiment inedit, numit “Rhythm 0”.

In ce a constat acest experiment?

Artista a stat cateva ore fara sa se miste intr-o sala de expozitii, in fata unei mese pe care erau aranjate 72 de obiecte. Vizitatorii puteau lua orice obiect pentru a-l utiliza cum doresc. Unele obiecte puteau produce placere, altele – durere. Printre ele era un trandafir, o pana, miere, ulei de masline, vopsele, un bici, o foarfeca, un bisturiu, un ciocan, o arma, un glont, lanturi.

La inceput, vizitatorii s-au comportat timid si modest, dar pe masura ce se convingeau ca artista nu facea nicio miscare, actiunile lor au devenit tot mai indraznete, mai agresive.

Brusc, oamenii au inceput sa se comporte sadic, incurajandu-se reciproc, razand. Au dezbracat-o, au vopsit-o, i-au aplicat taieturi pe piele, ii infigeau spini de trandafir in abdomen. Au legat-o cu lanturi, au pus-o pe o masa, i-au pus un cutit intre picioare. La un moment dat, unul dintre vizitatori a luat arma de pe masa, a introdus glontul si a indreptat-o spre capul artistei, dar a fost impiedicat de un altul.

Una dintre cele mai reprezentative imagini cu Marina Abramović este cea in care vizitatorii o dezbraca si o ranesc cu diferite obiecte. Dupa sase ore de torturi, artista a inceput sa se miste, iar cei care isi batusera joc de ea s-au retras in graba, temandu-se ca ea va riposta in forta, arata Observator.tv.

„Daca ii dai unui om o drujba, vei sfarsi prin a-l provoca”

“Eu am vrut sa demonstrez un singur lucru: e uimitor cat de repede omul poate reveni la starea de salbaticie primitiva, daca i se permite acest lucru”, a marturisit mai tarziu Marina Abramović.

 

Ultimele stiri

Stiri