Desi ofera numeroase beneficii sanatatii, exercitiile fizice se pot transforma in unele cazuri intr-o adevarata obsesie. Daca acest titlu te-a facut deja sa-ti pui un semn de intrebare, citeste in continuare pentru a afla daca esti sau nu afectat de aceasta obsesie.
Activitatea fizica are beneficii clare pentru sanatate, insa cu conditia sa nu devina o obsesie patologica si sa se transforme in dependenta. Ziarul Italian Corriere della sera a identificat 6 semne ale acestei dependente de sport.
Te simti vinovat sau esti suparat daca ratezi vreun antrenament.
Cei care sufera de dependenta de exercitii fizice tind sa faca sport din ce in ce mai mult si mai intens. In cazul in care pentru orice motiv acestia sunt fortati sa reduca sau sa nu faca deloc activitati fizice, aceasta lipa le produce o reactie negativa care poate merge pana la o enervare excesiva. Explicatia e simpla spun medicii italieni.
Activitatile sportive ajuta producerea dopaminei care este implicata in senzatia de placere si a beta endorfinelor care au asupra creierului un efect comparativ cu al morfinei. O data intrerupte aceste activitati creierul persoanei dependente percepe reducerea acestor substante chimice si in termen de 24-36 ore poate declansa sevrajul ca si in cazul altor dependente mai cunoscute.
Cheltui bani pe diferite cursuri diferite, din ce in ce mai scumpe, pe care le consideri absolut necesare
Activitatea fizica in aer liber nu costa nimic. Un dependent de exercitii fizice nici macar nu ia in considerare, insa, posibilitatea de a se antrena intr-un parc obisnuit pentru ca considera ca este insuficient. Chiar si un simplu abonament la sala nu mai este suficient pentru a-si potoli dependenta. Din acest motiv incep sa cheltui bani pentru a fi antrenati de diferiti antrenori personali sau pentru a se inscrie la diferite cursuri si antrenamente. Unii ajung chiar pana la a renunta sa mai iasa cu prietenii doar pentru a economisi bani pentru antrenamente, din ce in ce mai complicate.
Faci antrenamente chiar daca esti bonlav sau ranit
Subiectii acestei dependente sunt atat de obsedati de activitatea fizica incat nu accepta sa fie opriti de durere sau de oboseala si nu de putine ori ajung sa ”traga” chiar si accidentati si chiar impotriva sfatul medicului.
Ai putin timp liber, dar il folosesti doar pentru a te antrena
Nu-ti amintesti cand ai fost ultima data la cinema, sau cand ai iesit in oras sau sa te relaxezi cumva. Si toate astea pentru ca ai preferat sa mergi la sala pentru ca trebuie sa te antrenezi, chair daca pierzi o petrecere cu familia. Acesta este un semn alarmant al bolii mai afirma medicii italieni.
Antrenamentul a devenit o necesitate si nu o relaxare
Desi intial o vizita la sala de sport iti poate trezi aceiasi bucurie ca si una la dentist, mai ales daca motivul pentru care te duci initial ”sa tragi de fiare” este pierderea in greutate, imediat ce rezultatele pozitive incep sa se vada si te simti mai bine, antrenamentul nu mai pare un calvar ci devine distractiv. Daca devine o obsesie insa activitatea fizica isi pierde orice conotatie relaxanta si distractiva si devine o nevoie compulsiva la ca nu poti renunta.
Esti fericit doar cand te antrenezi
A existat un moment in care erai in masura sa te bucuri de micile placeri ale vietii, cum ar fi o cina cu prietenii sau un film la cinema. dar de cand sala de spoer a devenit singurul sau aproape singurul tau motiv pentru a trai, nu exista nimic mai plin de satisfactii decat o ora la sala sau pe banda de alergat.
Cum poti scapa? Trebuie sa stii ca exista componente psihologice care tind sa alimenteze dependenta de activitatea fizica asa ca simpla intrerupere a practicarii sportului sau reducerea antrenamentelor nu insemna videcarea. Pentru a reusi sa depasesti aceasta dependenta, ca si in cazul altora ca cea de alcool sau droguri trebuie sa fie cautate si rezolvate cauzele psihologice care genereaza aceasta obsesie compulsiva.Nu este o coincidenta, de exemplu, ca la femei dependenta este frecvent asociata cu anorexie nervoasa si bulimie nervoasa, in timp ce la barbati este evidenta in asa-numita anorexie inversa, si anume teama patologica, tipica unor culturisti, de a nu deveni prea slabi sau mai putin dezvoltate din punct de vedere muscular. De aceeea este necesar ca in unele cazuri chiar print tratament specializat sa se ajunga la o buna armonie intre corp, stima de sine, sport si nutritie.
Sursa: ziarulunirea.ro