Exercitii care iti pot imbunatati auzul! Iata ce sunt acestea!

765

 

In cazul in care te confrunti cu probleme de auz poti incerca anumite exercitii pentru imbunatatirea auzului. Citeste in continuare pentru a afla cum poti face asta.

O data cu inaintarea in varsta, corpul isi pierde din capacitatile auzului, mai ales daca o persoana a trebuit sa stea foarte mult timp intr-un loc galagios, precum munca pe santier. Asa ca, poate deveni dificil, cu timpul, sa ai aceleasi performante ale auzului ca in tinerete.

O data cu inaintarea in varsta, corpul isi pierde din capacitatile auzului, mai ales daca o persoana a trebuit sa stea foarte mult timp intr-un loc galagios, precum munca pe santier. Asa ca, poate deveni dificil, cu timpul, sa ai aceleasi performante ale auzului ca in tinerete. De altfel, tot mai multi tineri au probleme legate de auz, din cauza folosirii in exces a castilor audio sau a mersului foarte des in cluburi, unde muzica se asculta foarte tare.

Dar, din fericire, pentru cei care isi doresc, exista exercitii pentru imbunatatirea auzului. Ceea ce este bine este faptul ca cercetatorii au demonstrat ca pierderea auzului poate avea ca si cauza disparitia celulelor senzoriale din urechea interna sau incetinirea creierului, care devine incapabil de a procesa partile de vorbire rapide, mai ales consoanele care suna la fel.

Exercitii pentru imbunatatirea auzului – nu uitati de un control de rutina cand apar problemele de auz

Daca te confrunti cu o problema de auz, mai intai de orice trebuie sa verifici daca urechea este complet curata. Pe parcursul timpul, se pot face depozite cu ceara, chiar daca obisnuiesti sa cureti zona des. Asadar, verifica acest lucru, inclusiv la un medic specialist, care poate vedea clar daca ai un blocaj sever. Apoi, in cazul in care pierderea auzului este asociata cu durere de ureche, este tot un caz pentru medicul specialist. Este posibil sa existe o infectie, caz in care ai nevoie urgent de tratament, deoarece o infectie la urechi poate duce cu timpul la pierderea auzului.

De obicei, exercitiile pentru imbunatatirea auzului presupun ascultarea unor serie de cuvinte si propozitii, cu niveluri diferite de zgomot pe fundal, care trebuie reproduse. Exercitiile dureaza 1-2 luni pentru ca auzul sa se imbunatateasca.

Cercetatorii de la Auditory Neurosceince Laboratory din cadrul Universitatii Northwestern din Evanston, Illinois sunt de parere ca o mare parte a problemelor legate de auz zac in creierul nostru. Asadar, creierul este cel ce trebuie antrenat, mai mult decat urechile. Ei au facut un experiment, pe 67 de persoane cu varste cuprinde in 55 si 70 de ani. Jumatate din ei au facut exercitii de imbunatatire a auzului cu ajutorul programului auditiv, Brain Fitness.

Exercitii pentru imbunatatirea auzului – antrenarea auzului cu ajutorul creierului

Rezultatele nu au fost de proportii, insa cei care au urmat antrenamentul, au putut sa isi aminteasca si sa inteleaga cu succes in conditiile de ascultare date, cu zgomot pe fundal. Inainte de antrenamente, acestia nu puteau intelege cuvintele si propozitiile respective.

Dupa perioada de antrenament, cei care au participat au inteles cu 20% mai multe cuvinte, au putut procesa cu 15% mai multe parti de limbaj intr-un test cronometrat si au avut o crestere de 50% mai mare in viteza neurala. Cei care nu s-au antrenat, nu au aratat nicio imbunatatire.

Astfel ca, cine doreste sa-si imbunatateasca auzul trebui sa se antreneze folosind cuvinte si propozitii pe un fundal cu zgomot si sa se bazeze si pe functiile creierului. Important este sa nu renunte asa usor la exercitii si sa persevereze.

Sursa: clicksanatate.ro