Exemplu de preot! A sacrificat 50.000 de euro stransi pentru pictura bisericii ca sa salveze orfani si batrani!

7796

Parohul uneia dintre cele mai importante biserici din Botosani, Vovidenia, a sacrificat 50.000 de euro stransi pentru a reface pictura lacasului de cult pentru a construi un centru social dedicat orfanilor si batranilor.

Preotul Partenie Apostoaie slujeste la biserica Vovidenia din Botosani, un lacas de cult vechi de 200 de ani. Este un personaj cunoscut pe plan local pentru implicarea sa in misiunea de caritate. Din anul 2011, intretine copiii orfani cu fondurile Bisericii si ale enoriasilor si are grija de saracii buni la invatatura din satele judetului. A devenit si mai cunoscut pentru o isprava cu totul neobisnuita in sanul Bisericii Ortodoxe Romane. A sacrificat fondurile stranse pentru refacerea picturii bisericii folosindu-i pentru intemeierea unui centru destinat orfanilor si batranilor abandonati, scrie Adevarul.

In 2013, preotul Partenie aduna in jur de 50.000 de euro pentru pictura bisericii, aflata intr-o stare avansata de degradare. A sacrificat aspectul estetic al lacasului de cult in care slujeste pentru a-si ajuta enoriasii aflati in nevoie. Pana acum, a reusit sa ridice parterul si o parte din etaj. „Este un asezamant multifunctional pentru orfani si batrani. Va fi structurat pe doua etaje. Un etaj pentru batrani, altul pentru copii orfani sau pentru cei cu mare drag de invatatura dar foarte saraci. Aici vor avea cazare, masa, sala de conferinte, cabinete medicale si tot ceea ce este necesar pentru ingrijirea si ajutorarea lor“, a precizat parintele Partenie. intregul complex ar urma sa coste aproape 1 milion de euro, cu toate dotarile. Fondurile vin exclusiv din donatii.

Cat despre pictura la care a renuntat, preotul botosanean spune ca nu-i pare rau. „Asa a fost lucrarea lui Dumnezeu, nu am renuntat la nimic. Bineinteles, proritar pentru lacasul de cult ar fi fost pictarea, zugravirea dar, asa cum spune in Evanghelie, noi nu facem decat ceea ce suntem datori sa facem“, adauga Partenie Apostoaie. Preotul spune ca in 2-3 ani ar trebui sa poata fi terminat acest centru multifunctional amplasat chiar in curtea bisericii.

In paralel, preotul Partenie este implicat intr-o alta actiune umanitara de amploare. Din 2015, ajuta anual sase copii de la tara, buni la invatatura, sa urmeze liceul. Mai precis, sase eleve din familii foarte sarace din satele judetului Botosani, cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani, au fost aduse in municipiu si inscrise la licee. Familiile acestora nu-si permiteau sa le intretina si sa le plateasca chiria in oras sau rechizitele. Preotul botosanean a reusit sa obtina un apartament cu patru camere de la om de afaceri botosanean, cu titlu de donatie, si sa-l transforme intr-un mini-centru social. Cele sase eleve au fost cazate in apartament, iar parohia Vovidenia, prin donatiile enoriasilor si ale oamenilor darnici din judet, reuseste sa le asigure mancare zilnic, rechizite, plata utilitatilor la apartament si inclusiv imbracamintea.