joi, martie 30, 2023

Europa fierbe! Ambasadorul Rusiei in Turcia, impuscat la o expozitie de arta!

Ambasadorul Rusiei in Turcia Andrei Karlov a decedat luni seara la spitalul turc Guven, dupa ce a fost impuscat de un barbat inarmat intr-o galerie de arta din Ankara. Intre timp, autoritatile turce au anuntat ca atacatorul a fost ucis in urma unui schimb de focuri cu fortele speciale, transmite Reuters.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a anuntat luni seara ca cele trei persoane ranite in atacul armat de la galeria din Ankara, in care a fost asasinat ambasadorul rus Andrei Karlov, sunt in stare stabila. De asemenea, o persoana a fost deja externata din spitalul Guven, transmite Reuters.

Autoritatile turce au confirmat identitatea atacatorului inarmat, un politist in varsta de 22 de ani pe nume Mevlut Mert Alintas.

Soylu a declarat ca asasinarea ambasadorului rus a provocat o mare tristete pentru natiunea turca, precizand ca acesta este momentul apropierii relatiilor dintre Moscova si Ankara, scrie News.ro.

Barbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei in Turcia Andrei Karlov avea 22 de ani, absolvise o scoala de politie in urma cu doi ani si facea parte din fortele antirevolta din Ankara, scrie avazturk.com.

Potrivit sursei citate, Mevlüt Mert Altıntas s-a nascut in 1994 la Aydin. in 2014, a absolvit scoala de Politie Rustu Unsal din Izmir si facea parte din fortele antirevolta din Ankara.

Teroristul a strigat ”Allah Akbar. Nu uitati Alepul, nu uitati Siria!” in momentul atacului asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.

„Allah akbar! Nu uitati Alepul, nu uitati Siria! Atat timp cat localitatile noastre nu sunt in siguranta nici voi nu veti simti gustul sigurantei. Dati-va inapoi. Pe mine ma va lua de aici doar moartea. Toti cei vinovati pentru aceasta cruzime vor da socoteala!”, a strigat atacatorul in timp ce a deschis focul asupra ambasadorului, care tinea un discurs in galeria din Ankara.

Ministerul de Externe al Rusiei sustine ca este vorba de un act terorist in atacul armat din Ankara.
”Consideram ca acesta este un atac terorist”, a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului de Externe.

Miniterul de Externe al Rusiei a anuntat ca tine legatura cu autoritatile turce cu privire la atacul armat din Ankara.

Expozitia era organizata chiar de angajatii ambasadei ruse in incinta unui centru cultural din Ankara. Se pare ca prezenta ambasadorului la expozitie a fost anuntata in urma cu o saptamana, iar autoritatile suspecteaza ca atacul armat este unul premeditat.

Primarul Ankarei a precizat ca scopul atacului armat este de a distruge relatiile bilaterale dintre Rusia si Turcia.

Ambasadorul rus la Ankara Andrei Karlov avea 62 de ani si era la post din iulie 2013.
Atacul are loc cu o zi inainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discutii cu omologii rusi si iranieni cu privire la criza din Siria.

Ultimele stiri

Stiri