Despre pericolele consumului de alcool s-au scris milioane de pagini in intreaga lume si cu siguranta se vor mai scrie. Majoritatea dintre noi stim ca aceasta licoare devine periculoasa atunci cand este consumata in exces, dar cati dintre noi constientizam pericolele la care ne supune organismul consumul excesiv de alcool?
Ficatul si creierul, dar si pancreasul, sistemul nervos si inima au de suferit de pe urma consumului de alcool pe perioade lungi, un alt risc deloc de neglijat fiind cel de aparitie a cancerului.
FICATUL este unul dintre organele care au cel mai mult de suferit din cauza consumului de alcool. Cei care beau cantitati mari, pe perioade lungi, se confrunta cu diverse tulburari hepatice, iar in cazuri grave, ficatul este afectat ireversibil.
STEATOZA HEPATICA sau ficatul gras. Consumul de alcool favorizeaza acumularea de grasimi in celulele hepatice. Acest lucru se produce la cateva zile dupa un consum excesiv de alcool. In acest stadiu, cand celulele ficatului nu sunt inca afectate, se poate actiona prin reducerea cantitatii de alcool sau, evident, prin evitarea lui.
HEPATITA ALCOOLICA Atunci cand celulele hepatice sunt lezate, se produce o inflamatie la nivelul ficatului. Afectiune grava, ce precede ciroza, hepatita alcoolica se manifesta prin icter, lichid in abdomen (ascita), dureri de burta, greata, voma, oboseala.
CIROZA survine la 10-15 ani de consum in exces zilnic de alcool. In cadrul acestei complicatii, celulele hepatice se distrug progresiv, fiind inlocuite de un tesut cicatriceal, de fibroza sau de noduli. Ciroza poate fi insotita si de varice esofagiene, care, prin rupere, cauzeaza hemoragie. In ciroza avansata, este nevoie de transplant hepatic.
Cauzeaza pancreatita si gastrita
In 80-90% din cazuri, alcoolul este cauza pancreatitei acute sau cronice. Spre deosebire de forma acuta, cea cronica duce la aparitia cicatricilor permanente la nivelul pancreasului, care ii afecteaza functionarea si genereaza complicatii.
Pancreatita se manifesta prin durere, mai ales in partea superioara a abdomenului, dar si prin icter si scadere ponderala. Netratata, pancreatita cronica poate duce la aparitia cancerului. De asemenea, alcoolul este iritant pentru mucoasele stomacului si favorizeaza instalarea gastritei si a refluxului gastro-esofagian.
Favorizeaza pierderile de memorie
Consumul de alcool duce la incetinirea activitatii cerebrale, iar pe termen lung induce confuzia, probleme de comportament si pierderi de memorie. Afectarea cerebrala se produce prin mai multe mecanisme.
In primul rand, actioneaza asupra celulelor, lucru care influenteaza schimburile dintre ele si neuroni. De asemenea, perturba neurotransmitatorii, al caror rol este de a transmite impulsurile nervoase.
La acestea se adauga si faptul ca marii bautori au adesea si carente nutritionale, privand celulele cerebrale de vitaminele necesare (B1 si B6) pentru a functiona corect. Abuzul de alcool poate cauza moartea celulelor cerebrale si atrofia progresiva a creierului.
La alcoolici, pot aparea si unele tulburari psihice induse de consumul de alcool. Printre acestea, psihoza Korskov (manifestata prin tulburari de dispozitie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) si demente alcoolice, intalnite mai ales in faza finala a alcoolismului cronic.
Excesul de alcool este nefast si pentru sistemul nervos periferic. Scaderea functionalitatii nervilor duce la instalarea polineuropatiei alcoolice, manifestata prin slabiciune musculara, crampe dureroase, impotenta si dificultate a mersului.
Induce tulburari de ritm cardiac
Excesul de alcool are urmari si asupra sanatatii inimii. La persoanele care beau 4 – 6 pahare de alcool pe zi se inregistreaza o crestere a tensiunii arteriale sistolice, in medie, cu 2,7 mmHg. Hipertensiunea poate cauza complicatii precum tulburarile de ritm cardiac.
La cei care beau alcool de mai bine de 10 ani, poate surveni o boala a muschiului cardiac (miocardul), cardiomiopatia alcoolica. Aceasta se manifesta prin respiratie greoaie, tuse (in special noaptea), palpitatii.
Consumul abuziv de alcool este un factor de risc si pentru infarct si pentru accidentul vascular cerebral, crescand si probabitatea de deces prin hemoragie cerebrala.
Creste riscul de cancer
Consumul de alcool este asociat si cu aparitia anumitor tipuri de cancer. Numeroase cercetari au aratat ca favorizeaza in special cancerele de la nivelul gurii, gatului, laringelui sau esofagului.
Cel mai probabil, celulele de la nivelul acestora sunt agresate de contactul direct cu alcoolul, mai exact, cu moleculele de etanol. Riscurile sunt si mai mari daca alcoolul se asociaza cu fumatul. De asemenea, consumul de alcool, chiar si moderat, creste riscul aparitiei cancerului de san. Studiile arata ca si cancerul de pancreas, cel hepatic si colorectal sunt puse pe seama excesului de alcool.
PRINCIPALELE EFECTE ALE ALCOOLISMULUI
Distrugerea neuronilor
Varice esofagiene
Tulburari cardiace
Ciroza hepatica
Gastrita cronica
Probleme intestinale
Impotenta
Tremor al mainilor
Afectare a sistemului nervos
Infundarea arterelor
Crize de guta
Alcoolul este un drog puternic, cu potentiala dependenta, care, consumat timp indelungat, poate afecta grav ficatul, creierul, sistemul nervos si inima.
Alcoolul este metabolizat in proportie de 90% de ficat, care este si organul cel mai frecvent afectat, consumul indelungat producand progresiv steatoza hepatita alcoolica (stetohepatita) si, in final, ciroza cu riscul suprapunerii de cancer hepatic.
Afectarea hepatica nu depinde de tipul bauturii, ci de continutul de alcool, fiind considerat toxic consumul de peste 40-60g/zi la barbati si 20-40g/zi la femei, pe termen indelungat.
Consumul zilnic este mai periculos decat cel intermitent. Au risc mai mare femeile, persoanele cu deficite nutritionale si cei cu afectare hepatica preexistenta/concomitenta, cum ar fi cei cu hepatita virala B sau C, medicamentoasa.
Metabolizarea este influentata si genetic. Asa se explica de ce unele persoane, la un consum redus, fac rapid ciroza, spre deosebire de alti mari consumatori la care boala hepatica se manifesta tardiv.
Sursa: clicksanatate.ro