Este oficial! Femeile cu functii de conducere din Romania castiga aproape la fel ca barbatii! Este cea mai mica diferenta din UE!

760

Diferenta de salariu dintre femeile si barbatii in functii de conducere din Romania este de 5%, de departe cel mai scazut decalaj din statele membre ale Uniunii Europene, in conditiile in care in statul clasat pe locul secund, Slovenia, diferenta este de 12,4%, arata datele Eurostat, publicate luni.

La polul opus, cele mai mari diferente intre salariile femeilor si barbatilor cu functii de conducere sunt in Ungaria (33,7%), Italia (33,5%) si Republica Ceha (29,7%).

Diferentele salariale depasesc 25% in Slovacia (28,3%), Polonia (27,7%), Austria (26,9%), Germania (26,8%), Portugalia (25,9%), Estonia (25,6%) si Regatul Unit (25,1%).

Potrivit Eurostat, cea mai mare pondere a femeilor in functii de conducere se inregistreaza in Letonia, singurul stat membru in care femeile reprezinta mai mult de jumatate (53%) la aceasta categorie, scrie News.ro.

Dupa Letonia, tarile cu cea mai mare pondere a femeilor aflate in functii de conducere sunt Bulgaria si Polonia (ambele 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria si Romania (41%), Franta si Suedia (40%).

La polul opus, femeile reprezinta mai putin de un sfert dintre managerii din Germania, Italia si Cipru (22%), Belgia si Austria (23%), precum si Luxemburg (24%).

La nivelul UE, aproape 7,3 milioane de persoane detin functii de conducere in firmele cu 10 angajati sau mai multi, din care 4,7 milioane de persoane sunt barbati (65% din totalul managerilor) si 2,6 milioane sunt femei (35%).

Astfel, desi reprezinta aproximativ jumatate din totalul persoanelor angajate in UE, femeile continua sa fie slab reprezentate printre manageri, se mai arata in raportul Eurostat.

in plus, femeile in functii de conducere din UE castiga, in medie, cu 23,4% mai putin decat barbatii, ceea ce inseamna ca managerii de sex feminin castiga, in medie, 77 de centi pentru fiecare euro pe care un manager de sex masculin il castiga pe ora.