Postul este o perioada in care ne curatam trupeste si sufleteste, dar cati dintre noi stim cum sa tinem post astfel incat sa-i asiguram totusi organismului nostru nutrientii necesari pentru o buna functionare? Citeste in continuare pentru a afla cateva lucruri esentiale depre nutritia din timpul postului.
Este perioada postului si va simtiti slabiti din cauza alimentatiei? Inseamna ca nu mancati asa cum trebuie. Exista cateva reguli de care trebuie sa tineti seama in perioada de dinaintea sarbatorilor, pentru a va pastra organismul sanatos.
Gatiti variat! Din lipsa de timp, meniul celor mai multi devine monoton si saracacios in perioadele de post. Varietatea nu inseamna multe feluri de mancare la aceeasi masa. O dieta suficient de variata este cea care cuprinde 16 feluri de mancare diferite intr-o saptamana.
Evitati grasimile saturate si cele fara colesterol. Colesterolul se gaseste numai in alimente de origine animala. Organismul are nevoie de grasimi nesaturate care se gasesc predominant in produsele vegetale.
Consumati alimente cu fibre! Cereale, leguminoase, fructe, legume si verdeturi inseamna un post sanatos. Cea mai mare parte a caloriilor trebuie sa provina din aceste alimente. In plus, toate acestea contin substante care au rol protector impotriva bolilor canceroase.
Nu mancati dulciuri! Fara zahar si dulciuri concentrate, este o regula importanta a dietei de post. Consumul dulciurilor de post pot sa duca la aparitia infectiilor cu candida, a accentuarii cariilor dentare, precum si la declansarea crizelor de hiperglicemie (diabet).
Fara alcool si cofeina! Adoptarea unei diete predominant vegetariana (de post) poate sa acopere necesarul de grasimi, proteine si zaharuri, astfel incat cei care urmeaza o asemenea dieta sa nu sufere modificari metabolice deranjante. Postul poate fi sanatos si adecvat daca regimul este planificat corespunzator.
Faceti zilnic miscare! Modernizarea inseamna mai putina miscare, alimentele de post existente in magazine sunt rafinate si concentrate in calorii. De aici apare un aport nutritiv mai mare si diferenta se depune ca grasime. Aceasta se combate facand zilnic miscare.
Reduceti cantitatea de sare! Se recomanda sa nu se consume mai mult de o lingurita de sare pe zi, in aceasta cantitate se include sarea adaugata la gatit, cea din paine precum si cea din produsele naturale care contin si ele sodiu.
Sursa: click.ro