marți, februarie 7, 2023

Eroii de la Stalingrad, ingropati in Rusia in cutii de carton! Ministrul Apararii a declansat o ancheta!

Reinhumarea a 345 de militari romani, cazuti in batalia la Stalingrad in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a starnit un intreg val de critici la adresa Ministerului roman al Apararii Nationale. Osemintele eroilor au fost ingropate in cutii din carton si nu in sicrie, intr-un cimitir din Rusia. Ministrul a trimis Corpul de Control sa verifice modul in care Oficiul National pentru Cultul Eroilor a organizat ceremonia.

Cimitirul din Rusia a fost infiintat in 2015. Acolo vor fi inmormantati peste 4.000 de militari romani ingropati acum in cimitire de campanie din Rusia.

Raspunsul MApN

Ministerul Apararii Nationale, alaturi de alte institutii ale statului roman, a depus eforturi considerabile pentru realizarea, la Rossoska, regiunea Volgograd, a primului cimitir de onoare de pe teritoriul Federatiei Ruse in care sa fie reinhumate, in mod centralizat, osemintele militarilor romani cazuti in luptele de la Stalingrad – Cotul Donului si zonele adiacente.

Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei, semnat la Bucuresti la 8 noiembrie 2005 si ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.

Atat lucrarile de constructie a Cimitirului militarilor romani, cat si operatiunile de exhumare si reinhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de executie/realizare lucrari, incheiate anual. Pentru executia lucrarilor din acest an, contractul a fost semnat de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor, din partea romana, in data de 2 mai 2017.

Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfasurarea unui control la Oficiul National pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul in care s-a organizat activitatea de reinhumare, punctual, dar si activitatea institutiei, per ansamblu.

Ministerul Apararii Nationale precizeaza faptul ca oficialii romani prezenti la ceremonia de la Rossoska nu au avut nicio implicare in activitatile de organizare, ci au reprezentat statul roman la eveniment.

Ambasada Rusiei si-a precizat pozitia printr-un comunicat:

Ne-au atras atentia recentele publicatii din presa romaneasca cu privire la faptul ca, in ultimul timp, partea rusa a inceput chipurile sa trateze cu ”mai putin respect” memoria ostasilor romani, pieriti pe teritoriul Federatiei Ruse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
in legatura cu acest fapt este cazul sa amintim ca inca din anul 2005 a fost semnat un Acord intre Guvernul Federatiei Ruse si Guvernul Romaniei cu privire la statutul locurilor de inhumare militare rusesti de pe teritoriul Romaniei si a locurilor de inhumare militare romanesti de pe teritoriul Federatiei Ruse.

in baza acestui acord incepand cu anul 2008 pe teritoriul Federatiei Ruse au fost deschise aproape douazeci de placi comemorative dedicate ostasilor romani, drumul vietii al carora s-a sfarsit pe teritoriul Rusiei in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si dupa terminarea acestuia.

in data de 10 iulie 2015 a fost semnat un contract intre Asociatia ”Memoriale militare” si Oficiul National pentru Cultul Eroilor Romani cu privire la infiintarea unui cimitir, exhumarea si reinhumarea osemintelor ostasilor romani, pieriti la Stalingrad. in acelasi an a avut loc ceremonia de deschidere a unui complex memorial in localitatea Rossoshka, regiunea Volgograd (fosta Stalingrad).

Astazi, 29 septembrie, este programata cea de-a doua ceremonie de reinhumare a ramasitelor ostasilor romani in localitatea Rossoshka. in desfasurarea activitatii de comemorare de pe teritoriul Federatiei Ruse, partea rusa a acordat si va acorda in continuare partii romane asistenta tehnica necesara.

Totodata, poporul rus nu poate uita faptul ca soldatii romani au venit pe teritoriul rus impreuna cu cotropitorii nazisti ai Germaniei fasciste in calitate de agresori si ocupanti, ale caror fapte criminale sunt atestate de multiple documente si de martori oculari. De aceea, incercarile partii romane de a-i prezenta in calitate de ”eroi” sunt considerate de comunitatea rusa complet nepotrivite. Reiesim din inadmisibilitatea incercarilor de a justifica, si mai mult, de a eroiza criminalii de razboi, de a-i pune pe acelasi panou pe invingatorii care au deschis Europei drumul catre libertate si democratie si pe cei care incercau sa inrobeasca intreaga lume, bazandu-se pe ideologia impotriva umanitatii a superioritatii rasiale.

Din considerente umanitare si ghidandu-ne dupa prevederile acordului interguvernamental ruso-roman sus-mentionat, ceremonia planificata a avea loc in Rossoshka este privita in Rusia ca un act suveran al partii romane, care se bazeaza pe dreptul general acceptat in practica contemporana internationala de a amenaja locurile de inmormantare ale compatriotilor sai, reiesind din respectul fata de sentimentele rudelor lor.

Sursa: protv

Ultimele stiri

Stiri