Oamenii care se duc la culcare imediat dupa ce au avut o experienta negativa, fie ea discutie in contradictoriu sau vizionarea unor imagini deranjante, nu dau timp creierului sa „dilueze“ emotia.
Somnul e dusmanul necajitului si prietenul fericitului, spune o vorba din popor. Cu toate acestea, dupa o cearta sau dupa ce primesc o veste proasta, multi oameni prefera sa mearga la culcare, pentru a pune punct, temporar, problemei. De fapt, gestul amplifica si fixeaza emotia negativa, potrivit specialistilor americani de la Universitatea din Massachusetts. In somn, creierul fixeaza emotiile Medicii au analizat 106 persoane de ambele sexe prin expunerea lor la diverse experiente: negative (de exemplu, vizionarea unor accidente rutiere), pozitive (festivitati cu copii) si neutre (inregistrari cu peisaje). Persoanele care s-au culcat imediat dupa ce au trecut prin aceste experiente au avut, la trezire, aceleasi reactii la „revederea“ lor. Acest lucru a fost valabil pentru orice tip de experienta, creierul conservand atat emotiile negative, cat si pe cele pozitive si neutre. In schimb, cei care au mers la culcare mai tarziu au avut o reactie mai „diluata“ dupa 12 ore.
Oamenii de stiinta chinezi au explicat de ce nu ar trebui sa mergem la culcare suparati. In aceasta stare, creierul fixeaza emotiile negative si ne va fi mult mai dificil sa le uitam. Potrivit echipei de cercetatori de la Universitatea din Beijing, somnul de peste noapte ajuta la reorganizarea amintirilor negative din creier, astfel incat acestea devin mai greu de sters. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca rezultatele studiului lor ar putea face mai multa lumina asupra stresului post-traumatic si consecintelor sale. Capacitatea noastra de a sterge amintirile negative constituie o parte esentiala a sanatatii noastre mentale. In acest proces, se activeaza fluxul sanguin in hipocampus, unde se formeaza amintirile noi. Insa, dupa ce dormim, activitatea se muta spre neocortex, zona exterioara a creierului asociata cu functiile sale superioare. Acesta este modul in care se consolideaza emotiile negative. Oamenii de stiinta au efectuat experimente pentru a elimina amintirile negative cu participarea a 73 de studenti, ale caror creiere au fost scanate.
Sursa: Rador.ro