Trecerea la ora de iarna, care a avut loc in ultima duminica din luna octombrie, anunta sosirea temperaturilor scazute.
O data cu aceasta schimbare, organismul primeste in plus o ora de somn, care are insa efecte de scurta durata. Asadar, se recomanda sa ne bucuram de ora in plus de somn de la inalul lunii octombrie.
Bucuria somnului prelungit dispare insa in cateva zile.
Efectele pot fi insa diferite de la persoana la persoana, deoarece si ceasul biologic este diferit. Unele persoane mai sensibile pot simti
aceasta schimbare chiar si cateva saptamani, in timp ce altele se obisnuiesc rapid cu decalajul orar. Copiii sunt cel mai putin afectati de aceasta schimbare, deoarece ceasul lor biologic este mai lexibil decat al adultilor.
Efectele negative ale trecerii la ora de iarna sunt irascibilitatea, tulburarile de somn si cresterea nivelului de stres. In plus, rutina zilnica poate fi perturbata, si se poate instala astenia de toamna.
Printre cele mai grave efecte, se numara cresterea riscului de infarct si a riscului suicidar, in special la depresivi.
Organismul are nevoie de doua saptamani pentru a se lupta cu stresul provocat de trecerea la ora de iarna. Oamenii devin usor iritabili si tind sa abuzeze de alcool. „Trecerea la ora de iarna afecteaza in mod negativ intregul corp si chiar poate conduce la deblocarea unor tulburari depresive si disconfort psihic”, a explicat psihologul bulgar Krassi Popova, precizand ca cele mai afectate de noul program sunt persoanele active care lucreaza. „Tinerii cu un program dinamic vor resimti oboseala fizica si emotionala, vor fi mai apatici si dezorientati. Chiar si cea mai mica perturbare in aceasta perioada le cauzeaza un stres sever”, a avertizat Popova.
Medicul bulgar a subliniat ca aceasta schimbare are un impact enorm asupra persoanelor mai vulnerabile, indiferent de varsta lor. „Persoanelor predispuse la tulburari depresive si anxietate, chiar si cea mai mica schimbare a vremii le poate provoca un stres enorm, care, dupa aproximativ o luna, se poate transforma in distress. Aceasta este o afectiune in care o persoana devine extrem de iritabila, chiar violenta cu cei din jurul sau si de multe ori abuzeaza de alcool”, a spus Popova. Aceasta a subliniat ca este nevoie de una-doua saptamani pentru a i se permite corpului sa se obisnuiasca cu schimbarea orei.
Sursa: rador.ro