Dupa ce vei citi asta sigur nu vei mai folosi niciodata folia de aluminiu! Iata de ce!

985

 

Cei mai multi dintre noi o folosim in bucatarie destul de des, dar nu stim ca ne poate pune starea de sanatate in pericol. Citeste in continuare pentru a afla care sunt motivele concrete pentru care nu ar trebui sa folosesti folia de aluminiu.

Aluminiul se gaseste peste tot in mediul inconjurator. Inevitabil, ajunge si in organismul nostru prin alimentatie sau apa poluata. Depasirea limitelor de toleranta ale organismului poate sa fie cauza unor afectiuni grave.

Aluminiu nu se gaseste doar natural in jurul nostru, ci este prezent in unele medicamente (antacide, analgezice, antidiareice) si in vaccinuri. In industria alimentara se gaseste in aditivii alimentari, in ambalaje. Evident folia de aluminiu contine aluminiu…

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), expunerea la doze mici de aluminiu nu este periculoasa. Corpul uman are capacitatea de a elimina foarte eficient, prin urina, cantitati mici de aluminiu. OMS si FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din SUA) au estimat la aproximativ 7 mg/kg corp pe saptamana doza de aluminiu pe care corpul o poate metaboliza fara probleme. In realitatea doza aceasta este depasita de aproape noi toti.

Ce probleme de sanatate poate provoca aluminiu

Aluminiul in exces inhiba remodelarea osoasa, provocand osteomalacie, care este un fel de rahitism ce apare la adulti, adica inmuierea oaselor prin mineralizarea lor defectuoasa, explica medicul. Aluminiul inhiba eritropoieza, provocand anemie.

Aluminiul este un factor de risc pentru boala Alzheimer. Pe de alta parte intoxicatia acuta cu aluminiu este rara. Majoritatea cazurilor de intoxicatie cu aluminiu se intalnesc la doua categorii de persoane: pacientii cu insuficienta renala cronica sau persoanele expuse la aluminiu la locul de munca.

Aluminiul din alimente si bauturi

Concentratia de aluminiu din mancare si bautura in diverse tari variaza foarte mult in functie de produs, de tipul de procesare folosit si, in special, de nivelul de aditivi alimentari care contin aluminiu, permisi in zona geografica respectiva.

In general, alimentele cu un nivel ridicat de aluminiu sunt cele care contin aditivi cu aluminiu, de exemplu faina, lactatele procesate, formulele pentru copii etc. Alimentele bogate in aluminiu in mod natural sunt cartofii copti, spanacul, sucul de prune si ceaiul.

Prepararea si pastrarea alimentelor in vase de aluminiu, folie sau conserve pot creste continutul de aluminiu, mai ales daca alimentele sunt acide, sarate sau alcaline (arata studii realizate in 1985, 1986, 1988).

Prepararea unor alimente acide, precum rosiile, in cratite de aluminiu poate creste in mod semnificativ nivelul de aluminiu din mancare (de la 0,5 mg/kg, cat au rosiile crude, la 3,3 mg/kg, dupa ce au fost gatite in acest fel). Pede alta parte nivelul de aluminiu care a trecut din vasele si ustensilele folosite in mancare a fost unul destul de mic, o cantitate mai mare fiind eliberata in alimentele acide si sarate. Concentratia de aluminiu luata prin gatirea alimentelor in recipiente de aluminiu a fost de aproximativ 6 mg/zi, o valoare mult mai mica decat cea de 7 mg/kg corp pe saptamana (echivalentul a 60 mg/zi pentru un barbat adult), stabilita de experti ai OMS si FAO.

Un alt studiu, efectuat in Turcia in 2006, a analizat efectul tratamentului termic asupra carnii gatite cu folie de aluminiu. Concentratia de aluminiu a crescut prin coacere atat in cazul carnii albe, cat si al celei rosii. Cresterea a fost de 89 – 378% in cazul carnii rosii si de 76 – 215% in cazul carnii de pui.

Cea mai mica crestere (76 – 115%) a fost constatata atunci cand carnea a fost gatita la cuptor timp de 60 minute la 150 grade C, in timp ce cea mai mare crestere (153 – 378%) a fost constatata atunci cand carnea a fost gatita la cuptor timp de 20 minute la 250 grade C. S-a constatat ca grasimea din carne favorizeaza trecerea aluminiului din folie in carne.

Concluzia studiului a fost ca, in ceea ce priveste cantitatea de aluminiu trecuta in carne din folia de aluminiu, aceasta nu reprezinta un risc pentru sanatate. Cu toate acestea, consumul repetat de alimente preparate in folie de aluminiu ar putea deveni periculos, avand in vedere ca acesta se adauga altor surse de aluminiu pe care le ingeram.

Cu ce inlocuim folia de aluminiu

Putem folosi vase din teflon sau fonta, dar acestea trebuie cumparate de la producatori consacrati. Cele mai sigure vase si ustensile sunt din otel inoxidabil, ceramica, sticla termorezistenta, iar pentru cuptor sunt indicate foliile antiadezive din hartie sau pergament.

Aluminiu si in cosmetice

Compusii de aluminiu sunt folositi pe scara larga si la fabricarea cosmeticelor, in special antiperspirante. Cu toate acestea, nu exista date valide care sa sustina o absorbtie la nivelul pielii a aluminiului din aceste produse.

Persoanele sensibile pot dezvolta insa iritatii ale pielii in urma folosirii deodorantelor ce contin clorhidrat de aluminiu sau alti compusi ce contin acest metal. Nu exista dovezi ale influentei aluminiului asupra functiei de reproducere si nu este clasificat ca substanta cancerigena.

Sursa: revistaioana.ro