joi, iunie 8, 2023

Dupa ce vei citi asta, nu o sa mai arunci niciodata cozile de cirese!

In cazul in care obisnuiai sa arunci cozile de cirese, dupa ce vei citi informatiile de mai jos cu siguranta nu vei mai face asta. Citeste in continuare pentru a afla doar cateva dintre uimitoarele beneficii ale cozilor de cirese.

Lasate cumva in umbra de catre cirese, cu rosul stralucitor si prospetimea lor inconfundabila, coditele prin care aceste fructe se hranesc sunt prea rar luate in seama. Si totusi, cresterea rapida a cireselor, culoarea si gustul lor, totul se datoreaza acestor tije mici si verzi, extrem de eficiente in terapie, si pe care, in mod surprinzator, putine traditii populare de vindecare din lume le recunosc. Iar din acest punct de vedere, medicina populara romaneasca este, din nou, foarte bine “documentata”, devansand cu multe veacuri cercetarile stiintifice sofisticate ale zilelor noastre.

Carte de vizita

Desi se vorbeste doar despre “cozile de cirese”, in realitate, se folosesc pedunculii de la doua specii: ciresul (Cerasus avium) si visinul (Cerasus vulgaris), ambele continand aceleasi principii active. Secretul acestor pedunculi este ca prin ei se tranziteaza toata seva care hraneste fructele in procesul lor de crestere si de coacere, fiind un veritabil cordon ombilical pentru delicioasele cirese si visine, care serveste, intre altele, si drept pavaza de sanatate pentru fructe. De pilda, in aceste codite gasim saruri de potasiu care ajuta la regularizarea ritmului cardiac, dar au si efect de stimulare a rinichilor. Apoi, flavonoidele pe care aceasta parte a plantei le contin stimuleaza suplimentar activitatea rinichilor si, in plus, reduc inflamatia, combat alergiile si previn bolile cardiace. In fine, pigmentii din cozile de cirese si de visine sunt un foarte puternic antioxidant si intineritor, ajutand la prevenirea si tratarea bolilor articulare, stimuland imunitatea.

Recoltare si conservare

Imediat dupa recoltarea fructelor, cozile de cirese si visine se spala bine, apoi se lasa sa se scurga si se intind in strat foarte subtire, fara sa se suprapuna, la soare, ferite de orice precipitatii sau umezeala. Dupa incheierea procesului de uscare (cand cozile devin rigide si se rup cu un pocnet sec), se depoziteaza in saci de hartie, in locuri curate si ferite de umezeala.

Preparate din cozi de cirese

Pulberea de cozi de cirese. Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a pedunculilor, din ea administrandu-se de 2-3 ori pe zi cate o lingurita. Acest remediu are excelente calitati depurative, hipoglicemiante, precum si efecte hipotensoare (reduce usor tensiunea arteriala).

Infuzia combinata de cozi de cirese. Se pun doua lingurite de pulbere de cozi intr-un pahar de apa si se lasa la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe vreme de 1 minut, in inca un pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.

Vinul de cozi de cirese. Se macina 50 de grame de pedunculi uscati de cirese, cu ajutorul unei rasnite electrice de cafea, dupa care se pun intr-un litru de vin alb de buna calitate. Dupa trecerea a sapte-zece zile, timp in care amestecul e lasat la temperatura camerei, vinul se filtreaza prin tifon si se trage intr-o sticla de culoare inchisa, care se pastreaza intr-un loc racoros. Se beau cate 2- 3 paharele pe zi, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de a manca. Este un preparat eficient contra celulitei.

Extractul uscat de cozi de cirese. Se obtine dintr-un extract alcoolic de cozi de cirese, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere fina, cu gust astringent-sarat, extrem de concentrata in principii active: extractul uscat de cozi de cirese. Contine de 5-6 ori mai multe principii active decat simpla pulbere obtinuta prin macinare. Mai mult, principiile active din extract sunt asimilate integral de organism (si nu doar in proportie de 25%, ca in cazul simplei pulberi).

Tratamente interne

Retentie de apa in tesuturi. Se administreaza dupa-amiaza, la ora 16, si seara, inainte de culcare, cate doua capsule cu extract de cozi de cirese. Efectele vor fi evidente inca din primele zile de administrare: la trezire, mainile, picioarele si pleoapele nu vor mai fi atat de umflate, va veti simti corpul mai usor si fata mai putin congestionata. De asemenea, picioarele nu se vor mai umfla foarte mult la caldura. Este un tratament recomandat si femeilor care au luat sau inca iau anticonceptionale ori alte medicamente hormonale care conduc la retentia de lichide.

Microlitiaza renala.  Infuzia combinata de cozi de cirese, din care se bea zilnic un litru, este de un real folos pentru persoanele care sufera de microlitiaza renala (nisip la rinichi). Sarurile de potasiu, saponozidele si flavonoidele din acest remediu vegetal vor determina o diureza foarte puternica, care va antrena si elimina sedimentele de mici dimensiuni din rinichi. Pentru persoanele care au avut pietre la rinichi de mari dimensiuni, extrase prin operatie, cura cu infuzie combinata de cirese este extrem de pretioasa pentru a preveni recidivele. In cazul in care calculii au inceput sa migreze pe uretra, se administreaza extractul de cozi de cirese (1-2 grame pe zi). Pe langa actiunea diuretica, are si un efect antispastic, extrem de util pentru a preveni blocarea ureterului.

Cistitele si infectiile renale recidivante. Se tine o cura de 14 zile, timp in care se administreaza 1-2 grame de extract de cozi de cirese si se beau doi litri de apa pe zi. Extractul stimuleaza puternic activitatea rinichilor, marind fluxul de urina eliminata, are efect usor antibiotic si antiviral. Apoi, fiind bogate in saruri de potasiu, cozile de cirese favorizeaza alcalinizarea urinei, lucru care va potenta actiunea antibioticelor de sinteza, dar si a altor remedii vegetale consacrate in tratarea infectiilor reno-urinare, cum ar fi merisorul sau strugurii-ursului.

Valori ridicate ale ureei si creatininei. Acesti produsi secundari ai metabolismului sunt eliminati accelerat atunci cand se face o cura cu cozi de cirese. Se administreaza infuzia combinata, din care se bea cate un litru zilnic. In cazul in care aportul suplimentar de lichide este contraindicat sau atunci cand eliminarea acestor substante trebuie facuta intr-un ritm mai rapid, se vor administra 1,5 – 2 grame de extract de cozi de cirese, zilnic, pana la atingerea unor valori normale ale analizelor de sange.

Ischemia cardiaca, prevenirea infarctului. Se tin cure de 30 de zile, timp in care se administreaza cate 1-1,2 grame de extract de cozi de cirese, zilnic. In sezon, in paralel cu aceasta cura, se va consuma si cate o jumatate de kilogram de cirese pe zi, acestea potentand efectul cardiotonic si antioxidant al pedunculilor.

lHipertensiune arteriala. Mai ales in timpul sezonului cald, se recomanda cura cu infuzie combinata de cozi de cirese, din care se administreaza cate jumatate de litru pe zi. Acest preparat, cu efectele sale diuretice puternice, este un excelent adjuvant in hipertensiunea arteriala. Cu acordul medicului curant, se pot inlocui diureticele de sinteza (care au numeroase efecte adverse) folosite in hipertensiunea arteriala cu extractul uscat de cozi de cirese, din care se iau 0,8-1,5 grame pe zi.

Artrita reumatoida. Se recomanda pulberea de cozi de cirese, din care se iau 4-6 grame pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de alte 15-20 de zile de pauza. Pe timpul sezonului, se vor consuma zilnic cirese proaspete, care vor potenta puternic actiunea antiinflamatoare articulara a cozilor administrate sub forma de pulbere.

Adjuvant in alergie. Avand un efect depurativ si antiinflamator foarte puternic, cozile de cirese sunt extrem de utile pentru tinerea sub control a diferitelor forme de alergie. Indiferent daca este vorba de urticarie, de catar respirator sau de deranjamente digestive produse de un alergen, cura de lunga durata cu cozi de cirese va duce la ameliorarea sau chiar disparitia simptomelor. Se tin cure de cate 30 de zile, timp in care se iau cate 6-8 capsule de cozi de cirese pe zi, urmate de o pauza de alte 7-15 zile, dupa care se poate relua administrarea. Acest tratament este de folos si in cazul persoanelor cu astm alergic, deoarece are si efecte antispastice, prevenind si diminuand intensitatea crizelor.

Extractul de cozi de cirese si celulita

Celulita este o acumulare de tesut adipos, care cu timpul se inflameaza, capatand acel aspect inestetic de “coaja de portocala”, cu denivelari extrem de inestetice. Inflamatia se datoreaza retentiei de lichide, circulatiei limfatice incetinite, precum si circulatiei sanguine deficitare. Simpla interventie locala, cu diferite creme, s-a dovedit total insuficienta, eradicarea celulitei necesitand o actiune la nivelul intregului corp. Or, exact asta face extractul de cozi de cirese, care actioneaza pe trei cai simultan: l Stimuleaza rinichii sa elimine excesul de apa din organism, ajutand la reducerea tesutului adipos. l Reduce inflamatia, doua categorii de principii active din componenta sa (flavonoidele si antocianii) avand efecte antiinflamatoare puternice. l Intervine in metabolismul grasimilor, blocand intr-o anumita masura formarea de tesut adipos in exces. Cura cu cozi de cirese dureaza 1 luna, timp in care se administreaza 1-1,5 grame de extract pe zi, in reprize, pe stomacul gol. Pe tot timpul acestei cure se vor bea minimum 2 litri de apa de izvor (ne-carbogazificata) pe zi, pentru a preveni deshidratarea. Intre doua cure cu extract de cozi de cirese se face o pauza de 10 zile. Pentru a obtine rezultate vizibile intr-un timp scurt, cura va fi insotita de gimnastica pentru picioare si abdomen, precum si de masaj energic al zonelor afectate, facut cu sau fara crema.

Sursa: ziarulunirea.ro

Ultimele stiri

Stiri