joi, martie 30, 2023

Dulceata la borcan – Prietenul sau inamicul sanatatii noastre? Iata ce spun nutritionistii din Romania!

 

Toamna este sezonul pregatirii gemurilor si dulceturilor. Ele sunt dulci, aromate, savuroase si iubite de toti. Fie ca sunt din zmeura, capsuni, mere sau nuci, dulceturile isi lasa amprenta asupra bunei noastre dispozitii. Ce efect au insa asupra starii noastre de sanatate? Cum le preparam in asa fel incat fructele sa-si pastreze multimea de vitamine care pot aduce un beneficiu maxim sanatatii noastre? Gospodinele au diverse secrete. Secretul dulceturilor ce te cuceresc din prima lingurita se afla, de obicei, in retetele vechi, lasate de la bunici si strabunici. E la fel de important sa folosesti materie prima de calitate, pe care n-o foloseste insa chiar oricine.

Printre fructele de care stiu adesea doar specialistii se numara porumbrica si curmalele chinezesti. Cel mai bun „conservant” de vitamine ar fi insa pelteaua – povesteste Aneta Ganenco, una dintre reprezentantele Asociatiei „Pomusoarele Moldovei”. „Pelteaua este produsul care ofera putin zahar si multe vitamine. Este un produs inovativ, pe care noi l-am restabilit din niste retete vechi. Bunicii o faceau din trei fructe: mere, prune si gutui, cu adaos de aronie, mure negre si zmeura. Concentratul din aceste fructe si pomusoare nu contine zahar deloc, numai fructoza pe care o contin fructul si pomusoarele. El este copt la 55 de grade, deshidratat pana la o flexibilitate buna, ca sa ofere calitati gustative deosebite. Totodata, asa se pastreaza toata gama de vitamine – care, daca o coacem la temperatura de peste 65 de grade, incepe a se descompune si pierdem toata bogatia elementelor si microelementelor” – ne-a povestit Aneta Ganenco. Pelteaua este produsul perfect pentru persoanele care au declarat razboi zaharului sau pentru cele care duc un mod de viata mai sanatos si controleaza nivelul „otravii albe” din organism. De asemenea, pelteaua este perfecta pentru copii sau mamicile insarcinate. Nici dulceturile nu merita a fi ignorate; pe langa faptul ca ne alinta papilele gustative, ne mai si trateaza de boli. Un exemplu ar fi dulceata din aronie nero. Acest tip de pomusoara, chiar daca nu este atat de gustoasa in forma proaspata, prelucrata sau congelata si decongelata pe parcursul iernii ajuta la mentinerea inimii intr-o sanatate perfecta, antrenand muschii vaselor sangvine. „Aronia nero este singura pomusoara care contine vitamina P, intr-o pondere foarte mare, ceea ce nu se compara cu nicio alta pomusoara din cele existente. Putem vorbi, de asemenea, despre beneficiile coarnelor sau ale murelor negre si rosii. Ele contin vitamina C, pe care noi o pastram in peltea, fiind un antioxidant foarte puternic” – a specificat Aneta Ganenco.

Parascovia Sava este doctor in agricultura si presedinte al Asociatiei „Bacifera”. E specializata in pomusoare inca de pe bancile universitatii si face dulceturi din diverse soiuri: zmeura, agris, capsune etc. Ea spune ca dulceata fara zahar e greu sa o numim dulceata in adevaratul sens al cuvantului. Daca vrem ca totusi dulceata sa-si merite numele, dar sa contina putin zahar, alegem pomusoare si ingrediente care ar fi mai dulci sau mai coapte, iar ulterior adaugam foarte putin zahar sau deloc.

„O sumedenie de beneficii are si extractul din fructele de catina, iar un bun antibacterian natural este mierea. Combinate, sunt o sursa de vitamine indispensabile pentru organism. Preferabil de consumat este si dulceata din coacaze cu zmeura sau cu agrise, care se prepara proaspata, fara prelucrare termica si cu zahar, pastrandu-se la rece. Zmeura are proprietatile acidului salicilic natural si contine multa vitamina C, la fel ca si coacaza sau josta, care este un hibrid dintre coacaze si agrise. Agrisul contine pana la 40 de miligrame de vitamina C in 100 de grame de pomusoare” – spune Parascovia Sava. Doctorul in agricultura ne mai povesteste ca si catina este un produs cu efect antibacterian, fiind recomandata in cazul bolilor de stomac, precum gastrita, ulcerul sau alte afectiuni ale intestinului. De asemenea, agrisul folosit in stare proaspata poate mentine un echilibru in organism al tuturor functiilor. Iar „comoara rosie” – capsuna – il detoxifica.

Nutritionista Tamara Schiopu afirma ca dulceata nu ne este prieten si nici dusman, doar ca ea trebuie consumata totusi in cantitati reduse. Un efect mai putin daunator asupra organismului il are dulceata cruda, sau dulceata unde zaharul este inlocuit cu alti indulcitori. Un alt factor foarte important este modul de preparare. Daca dulceata se prepara foarte mult timp, se vor distruge toate substantele nutritive din pomusoare; daca se prepara cruda, aceste substante se vor pastra. Efectele terapeutice ale dulceturilor sau ale fructelor si pomusoarelor din care sunt preparate sunt multiple. Totusi, consumul ei trebuie atent dozat. Inainte de a incepe sa consumati dulceata, trebuie sa va asigurati ca nu sunteti alergici la cel putin unul dintre ingredientele din care aceasta este preparata, iar ulterior sa o consumam dozat, ca viata sa ne fie cu adevarat dulce.

Sursa: rador.ro

Ultimele stiri

Stiri