joi, iunie 8, 2023

Documente WikiLeaks: Cum a fost ratata asasinarea lui Nicolae Ceausescu in 1974!

Potrivit site-ului WikiLeaks, in Romania s-ar fi pus la cale asasinarea liderului comunist Nicolae Ceausescu, in timpul unei vizite a presedintelui in localitatea sa natala, Scornicesti.

Informatia despre incercarea de asasinare a lui Nicolae Ceausescu se regaseste intr-o telegrama clasificata trimisa la 23 mai 1974 de Ambasada SUA la Bucuresti catre Departamentul de Stat de la Washington. Atentatul ar fi esuat mai degraba din cauza nepriceperii celor care l-au planificat decat ca urmare a abilitatii Securitatii.

Ambasada americana a obtinut informatii de la un student ugandez casatorit cu o romanca si de la cateva contacte romanesti potrivit carora Ceausescu urma sa fie eliminat in timpul unei deplasari in localitatea natala Scornicesti.

Telegrama mai arata ca un ofiter al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti ar fi obtinut aceeasi informatie dintr-o sursa mult mai credibila si informata, si anume redactorul-sef adjunct al ziarului „Romania Libera“.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu sustine, insa, ca nu stie nimic de aceste planuri. „Este pentru prima data cand aud astfel de informatii“, a spus Stoenescu.

Nicolae Ceausescu si-a scurtat vizita in Statele Unite, in decembrie 1973, din cauza nemultumirii fata de valoarea imprumuturilor obtinute prin intermediul Washingtonului, conform unor altui mesaje diplomatice transmise de ambasada americana de la Bucuresti, arata historia.

Ultimele stiri

Stiri