Destinul tragic al urmasilor lui Alexandru Ioan Cuza!

1736

Multi specialisti in monografii istorice cred ca descendentii domnitorului ar fi fost urmariti de un blestem. Facuti cu amanta, nascuti ca rod al pacatului, ambii fii ai lui Cuza au sfarsit tragic: unul s-a sinucis din dragoste, celalalt a murit de inima, la numai 23 de ani.

Un parinte atipic pentru cei doi fii – Alexandru Ioan si Dimitrie – avuti de Cuza cu ibovnica lui „oficiala” , Elena Maria Catargiu-Obrenovici si infiati de sotia sa, Elena Doamna.

Alexandru Ioan Cuza, fiul lui  Ioan Cuza, ispravnic de Falciu si Covurlui, si al Sultanei, a fost educat in spiritul traditiei de familie. Parintii l-au invatat sa iubeasca o singura femeie, sa creada in ideea de familie si sa respecte valorile traditionale, in acord cu invataturile Bibliei. Mama lui, cu origini fanariote, s-a convertit la religia crestina, scrie A1.

Toate acestea nu „s-au lipit” in vreun fel de Cuza, un crai care  a avut mereu o slabiciune pentru femei frumoase si pentru putere.

Domnitorul a cautat mereu alinare in budoarele tinerelor domnite

La numai 24 de ani, frumoasa Elena Rosetti l-a cucerit iremediabil pe tanarul Cuza. insa tanara de numai 18 ani a devenit  in scurt timp o „abonata” a sanatoriilor din strainatate care promiteau tratarea infertilitatii. Fara rost insa! Nici tratamentele de peste hotare, nici leacurile babesti sau rugaciunile preotilor nu au dat rezultat pentru Elena Doamna. in tot acest timp, sotul ei cauta refugiu si afectiune in budoarele tinerelor domnite.

Copiii facuti cu amanta, crescuti de Elena Doamna

Cea care avea sa-l cucereasca pe Cuza cum nicio alta femeie nu reusise pana atunci, a fost Maria Obrenovici, printesa din casa domnitoare a Serbiei, cel care i-a si daruit de altfel doi baieti. Din dragoste pentru sotul ei, Elena Doamna i-a crescut copilasii si le-a daruit afectiune de mama. Ba chiar in perioada exilului lui Cuza, dupa abdicarea domnitorului, de educatia lui Alexandru Ioan si a lui Dimitrie  s-a ocupat in totalitate mama lor adoptiva.

La 15 ani  dupa ce tatal sau a murit departe de tara, Dimitrie s-a sinucis la Ruginoasa, deceptionat in dragoste. La numai un an diferenta, bolnav de inima, in toamna anului 1888, Alexandru s-a stins in timpul unei calatorii.

Bogdan Cuza , descendentul marelui unificator conduce o fabrica de textile din Bihor, fosta Miorita. Cu cativa ani in urma, Bogdan a aparut alaturi de Magda Cuza, fiica lui Alexandru Constantin Cuza, baiatul varului primar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si cea mai in varsta descendenta a familiei. Bogdan este fiul unuia dintre fratii Magdei Cuza. El are un fiu pe care il cheama chiar Alexandru Ioan Cuza. Bogdan Cuza s-a nascut la Sibiu, dar traieste de ani buni in Germania.