Acasă Stiri Stiri internationale Descoperirea care schimba tot ce se stia despre noul coronavirus. Urme de COVID-19 au fost detectate inca din martie 2019 in Spania

Descoperirea care schimba tot ce se stia despre noul coronavirus. Urme de COVID-19 au fost detectate inca din martie 2019 in Spania

0
Descoperirea care schimba tot ce se stia despre noul coronavirus. Urme de COVID-19 au fost detectate inca din martie 2019 in Spania
FILE - In this March 23, 2020, file photo, medical employees demonstrate testing, at a coronavirus test center for public service employees, during a media presentation in Munich, Germany. Labs were quick to ramp up their testing capacity and now experts say up to 500,000 tests can be conducted in Germany per week. That quick work, coupled with the country's large number of intensive care unit beds and its early implementation of social distancing measures, could be behind Germany's relatively low death toll. (AP Photo/Matthias Schrader, File)

Cercetatorii spanioli au gasit urme de SARS-CoV2 intr-un esantion colectat in martie 2019 din canalizarea din Barcelona, cu noua luni inainte ca noul coronavirus sa fie identificat in China, arata un studiu publicat de Universitatea din Barcelona si citat de El Pais.

Daca este confirmata, descoperirea prezentei genomului virusului atat de devreme in Spania ar putea demonstra ca boala ar fi aparut mult mai devreme decat credea comunitatea stiintifica.

Echipa Universitatii din Barcelona, care a inceput sa testeze apele reziduale incepand cu jumatatea lunii aprilie a acestui an pentru identificarea unor potentiale noi focare, a decis sa efectueze si teste pe mostre mai vechi.

Virologii au descoperit initial ca virusul a fost prezent in Barcelona inca din 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile inainte ca primul caz sa fie confirmat oficial in oras.

Apoi au facut teste pe esantioane prelevate intre ianuarie 2018 si decembrie 2019 si au constatat prezenta genomului virusului intr-unul dintre ele, colectat in 12 martie 2019.

„Nivelurile SARS-CoV-2 erau scazute, dar au fost pozitive”, a declarat seful echipei de cercetatori, Albert Bosch.

Studiul a fostt trimis si altor cercetatori, pentru a fi verificat.

Oficialii spun ca e prea devreme pentru a trage concluzii definitive.

„Cand ai doar un rezultat, vrei intotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care sa-l confirme si care sa excluda o eroare de laborator sau o problema de metodologie”, a spus Joan Ramon Villalbi, reprezentant al Societatii pentru Sanatate Publica din Spania, adaugand ca exista posibilitatea ca proba sa fi fost fals pozitiva, din cauza asemanarilor virusului cu alte infectii respiratorii.

si in Italia, un studiu facut pe mostre din apele reziduale a aratat ca in doua orase au fost descoperite urme ale noului coronavirus inca din decembrie 2019,cu mult inainte de primele cazuri confirmate de tara, potrivit BBC.

in China, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate la sfarsitul lunii decembrie. Primul caz din Italia a fost confirmat la mijlocul lunii februarie, scrie Digi24.