sâmbătă, aprilie 1, 2023

Descoperire stiintifica de ultima ora la Miercurea Ciuc!

Studentii de la Ingineria mediului a Universitatii Sapientia, Catedra de Bioinginerie – Miercurea Ciuc au izolat si identificat pe baza de ADN doua specii bacteriene noi pentru stiinta, aceasta premiera s-a facut sub conducerea conferentiarului universitar Dr. Máthé István.

Prima specie bacteriana a fost izolata din Lacul Ursu din Sovata si a primit numele stiintific de Rhodococcus sovatensis, denumirea de ”sovatensis” (latina) insemnand ”originar din Sovata”. Cercetatorii de la Miercurea Ciuc spun ca aceasta bacterie poate fi folosita pentru biodegradarea unor hidrocarburi si utilizata in depoluarea mediului.

Cealalta specie, Rufibacter quisquiliarum, provine din levigatul gropii de gunoi de la Cekend, denumirea in latina de “quisquiliarum” insemnand “provenind din gunoi”. in acest caz a fost demonstrat faptul ca bacteria are o rezistenta sporita la radiatii UV si radioactive si are capacitati sporite de a biodegrada carbohidrati, proteine si lipide, prin care se poate purifica levigatul, adica lichidul rezultat dupa depunerea deseurilor.

Pentru identificarea si descrierea acestor bacterii, oamenii de stiinta au utilizat, in premiera in Romania, ”capcane microbiologice”, o metoda inovativa de cultivare a bacteriilor.

Pana in prezent, doar 1% dintre bacteriile de pe glob, reprezentand 12.000 de specii, au putut fi cultivate in conditii de laborator si descrise, restul de 99% (cca. 1 milion de ”specii”) fiind bacterii necunoscute din punct de vedere stiintific, si doar din ”amprentele lor genetice” avem o idee despre numarul lor real. O specie bacteriana poate fi descrisa si studiata amanuntit, numai daca poate fi inmultita in conditii de laborator pe medii de cultura.

Una dintre problemele cele mari cu care se confrunta microbiologii pana in prezent este faptul ca majoritatea bacteriilor nu au putut fi cultivate in laborator, pentru ca sunt foarte greu de ”reprodus” conditiile de trai ale bacteriilor din mediile lor naturale. in trecut, din Romania au fost descrise doua specii bacteriene noi pentru stiinta: o specie (Haloferax prahovense) a fost izolata din lacul sarat Teleaga din judetul Prahova, iar alte doua specii provin din Pestera de la Movile (judetul Constanta).

Sursa: RADOR

Ultimele stiri

Stiri