marți, februarie 7, 2023

Descoperire revolutionara a cercetatorilor romani de la Marea Neagra! Pot opri infectiile intraspitalicesti…

Specialistii Institutului de Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie au gasit solutia de a pune algele de la Marea Neagra la lucru impotriva bacteriilor din unitatile sanitare.

”Daca ar fi sa aplicam acum toate masurile punitive, 80% din spitale ar trebui inchise, ceea ce este o optiune complet nerealista şi ar arunca tara in criza”, spunea, in 2015 ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, cu referire la infectiile intraspitalicesti. Situatia este, intr-adevar, foarte grava si a fost scosa la lumina de tragedia din clubul Colectiv, cand mai multe persoane au supravietuit incendiului, dar au fost omorate de bacteriile care le-au infectat ranile in interiorul spitalelor.

Practica internationala privind infectiile nosocomiale spune ca unitatea infectata cu bacterii, care intra efectiv in pereti, trebuie daramata, fara dicutie. Romania se afla, astfel, in fata unei situatii aparent fara iesire: daramam spitalele si ramanem fara asistenta medicala, sau lasam spitalele si expunem, astfel, pacientii.

Algele vor produce energie si medicamente pentru albine

Recent, a avut loc, la Universitatea Ovidius din Constanta, in organizarea Institutului de Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie, un atelier de lucru romano-francez pe tema oportunitatilor de cercetare si inovare in procesarea si exploatarea algelor din zona continentala a Marii Negre.

La lucrari au participat specialisti din universitatile si institutele de cercetare din Constanta, Universitatea Politehnica din Bucuresti si de la Universitatea Polytech din Clermont – Ferrand, Franta. Specialistii romani si francezi au analizat evolutia populatiilor de alge din apele litorale ale Marii Negre, evidentiind speciile protejate si pe cele neprotejate precum si posibilitatile de exploatare si valorificare a acestora.

Au fost analizate tehnologiile de procesare din fermentarea anaeroba in vederea producerii de biogaz, tehnologiile de procesare prin gazeificare si piroliza.

Ȋn cadrul INSAE, a fost conceput un proiect de realizare a unei instalatii pilot de procesare a algelor si deseurilor solide preluate din zona plajelor de pe litoral in vederea neutralizarii acestora si valorificarii prin producerea de biocombustibili. Proiectul va fi realizat in colaborare cu Universitatea din Nantes si alti parteneri europeni.

”Extracte din microalge pentru inhibarea bacteriilor”

Profesorul Philippe Michaud de la Universitatea Polytech din Clermont -Ferrand a prezentat o noua abordare prin valorificarea culturilor de microalge. Astfel, rezultatele cercetarilor efectuare de specialistii din Franta arata ca prin dezvoltarea de culturi de Rhodella Violacea se pot extrage exopolizaharide de tip glico-amino-glicani.

”Un aspect extrem de interesant descoperit de cercetatorii francezi il reprezinta efectul inhibitor al acestor substante asupra unor paraziti de tipul Nosema Ceranae care afecteaza albinele. Ȋn urma dezbaterilor prilejuite de atelierul de lucru au fost prezentate preocuparile din cadrul Universitatii Ovidius de a gasi posibilitati de aplicare a unor extracte din microalge pentru inhibarea bacteriilor implicate in producerea infectiilor nosocomiale”, ne-a spus profesorul universitar Eden Mamut, director al Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie, scrie libertatea.

Ultimele stiri

Stiri