Descoperire incredibila a cercetatorilor! A fost identificat un nou organ al organismului!

878

 

Dupa patru ani de cercetari riguroase in care au adunat dovezile necesare, cercetatorii au calificat un nou organ al organismului uman. Citeste in continuare pentru a afla despre ce organ este vorba si ce rol joaca in organismul uman.

Se numeste mezenter si de-acum este considerat ca organ distinct in corpul uman, la fel ca inima sau plamanii.

Mezenterul este o membrana situata in sistemul nostru digestiv, care leaga intestinul de peretii abdominali. Popular i se spune „prapur”. Se stie despre aceasta membrana de ani si ani, insa nu se cunoaste inca pe deplin functionarea ei. Aceasta noua clasificare a ei, ca organ, ar putea schimba multe lucruri in prevenirea si tratarea anumitor boli digestive si abdominale.

Este un progres stiintific care deschide noi perspective de cercetare medicala. Revista stiintifica britanica The Lancet Gastroenterology & Hepatology a publicat la sfarsitul anului trecut un studiu prin care mezenterul este calificat drept un nou organ al corpului uman.

Aceasta noua terminologie este concluzia la care au ajuns profesorul J. Calvin Coffey si echipa sa de la University Hospital Limerick (Irlanda), dupa patru ani de cercetari care le-au permis sa stranga dovezile necesare pentru a reclasifica in categoria „organ” un element deja cunoscut, dar prea putin studiat al sistemului nostru intestinal.

Mezenterul face parte din sistemul digestiv. Este un dublu strat al peritoneului, o membrana prezenta in cavitatea abdominala. Nu este un organ „plin”, cum e inima sau plamanii. Are un fel de retea de vase venoase care face legatura cu arterele principale ale abdomenului si intestinului. Mezenterul leaga intestinele de peretii abdomenului.

Rolul de „ancora” contribuie la mentinerea tuturor elementelor sistemului intestinal la locul lor. Pe de alta parte, mezenterul are si un rol de „feeder” – asigura vascularizarea intestinului subtire si a unei parti din intestinul gros prin artera mezenterica, aflata in mezenter. In fine, organul are si un rol de depozitare. Este o membrana care participa la acumularea grasimii abdominale in corp.

Inca din Renastere, Leonardo da Vinci este cel care a descoperit prezenta acestui organ in corpul uman. Considerandu-se ca are o structura fragmentata si multipla, a fost mult timp ignorat de specialisti. Aceasta abordare este acum respinsa de cercetarile profesorului J. Calvin Coffey : „Descrierea anatomica ce i s-a facut timp de 100 de ani este incorecta. Este un organ complex, departe de a fi fragmentat. Este vorba de o singura structura organica a unui singur tesut”, scrie profesorul.

Consecinte

Considerat, prin urmare, organ, mezenterul poate fi studiat de-acum ca atare. Prima consecinta: „Biblia” anatomiei umane, cartea „Gray’s Anatomy” (da, cea care a inspirat titlul celebrului serial american) a fost actualizata imediat dupa aceasta descoperire. Mezenterul este inclus acum in lista sa de organe.

„Cand intelegem functionarea unui organ, putem identifica dereglarile, bolile. Noi am stabilit anatomia si structura sa. Urmatoarea etapa va fi functionarea”, explica profesorul J. Calvin Coffey. „Atunci cand vom intelege si functionarea, se pot identifica dereglarile, maladiile. Asambland totul, inseamna stiinta mezenterica, adica baza pentru o noua categorie stiintifica si medicala”, adauga profesorul.

Unii specialisti sunt de parere ca rolul mezenterului a fost subestimat in aparitia unor boli precum diabetul sau boala Crohn (o maladie inflamatorie cronica a sistemului digestiv) si in general a tuturor tulburarilor de metabolism. E un pas mic pentru oamenii de stiinta, sa fie oare un pas mare pentru pacienti?

Sursa: digi24.ro