In cazul in care suferi de stres, de anxietate, de depresie sau de orice alt dezechilibru mental-emotionala, pe langa o dieta echilibrata si multa miscare poti apela si la ajutorul nutrientilor pentru un plus de putere mentala.
De cele mai multe ori doctorii cred ca singura modalitate de tratare a depresiei si anxietatii este aplicarea de medicamente. Insa exista si tratamente alternative care sa te scape de depresie, anxietate si alte tulburari mintale. Nu trebuie decat sa-i oferi organismului tau posibilitatea de a se vindeca printr-o alimentatie inteligenta.
Nutrientii au un impact imens asupra starii de spirit si a functionarii creierului. Sistemul nervos uman are nevoie de anumite minerale, vitamine, acizi grasi si aminoacizi pentru a functiona corespunzator. Iata trei nutrienti importanti care te vor ajuta in lupta ta impotriva depresiei si anxietatii.
N-acetil-cisteina (NAC)
Este o forma modificata a cisteinei, un aminoacid ce ajuta organismul sa produca glutation – un antioxidant puternic care ajuta la detoxifierea ficatului si, in acelasi timp, reduce numarul radicalilor liberi din organism.
Exista multe dovezi ca NAC poate fi folositor si in tratatea unor tulburari neurologice si psihiatrice. Iata cateva dintre bolile mintale care pot fi combatute prin administrare NAC:
– depresie,
– tulburare bipolara;
– dependenta de droguri;
– tulburare obsesiv compulsiva;
– schizofrenie;
– autism;
– Alzheimer;
– anumite forme de epilepsie.
Si afectiunile precum anxietatea deficitul de atentie pot fi tratate cu NAC insa este nevoie de mai multe studii pentru a confirma asta.
Asadar, care este modalitatea prin care NAC poate fi eficace in tratarea acestor tulburari? Exista mai multe explicatii:
– depresia si alte tulburari mintale sunt asociate cu inflamatia, iar NAC este antiinflamator;
– nivelul redus de glutation este asociat cu mai multe tulburari psihiatrice, iar NAC creste nivelul de glutation in creier;
– in creierele pacietilor cu boli psihice s-au observat un nivel ridicat de stres oxidativ. Prin suplimentarea cu NAC se poate creste nivelul de glutation in creier, care reduce stresul oxidativ si protejeaza neuronii;
– de asemenea, oamenii cu tulburari mintale au un nivel anormal de mare de glutamat, un neurotransmitator care are ca efect suprastimularea. Iar studiile au aratat ca NAC reduce nivelul glutamatului.