Acasă Sanatate Depresia recidiveaza? Da! Iata ce trebuie sa faci pentru a o tine la distanta!

Depresia recidiveaza? Da! Iata ce trebuie sa faci pentru a o tine la distanta!

0
Depresia recidiveaza? Da! Iata ce trebuie sa faci pentru a o tine la distanta!

 

In cazul in care te-ai confruntat cu aceasta problema, trebuie sa stii ca exista sanse ca aceasta sa recidiveze. Iti spunem asta nu pentru a te speria, ci pentru a te pregati din timp si pentru a o infrunta cu curaj si cu incredere in cazul in care a reaparut deja. Citeste in continuare pentru a afla cum poti sa previi reaparitia depresiei.

Cum previi reaparitia depresiei? Ca sa parafrazam o vorba veche, o depresie nu vine niciodata singura. Iar specialistii spun ca mai mult de jumatate dintre cei care au trecut printr-un episod de depresie recidiveaza. Ce e de facut?

Ca depresia nu e o toana de moment s-a aflat deja. Si se mai stie si ca e o boala cu atat mai periculoasa cu cat interactioneaza cu alte afectiuni si, netratata, poate da ganduri sinucigase care, de multe ori, sunt si puse in practica. Iar recuperarea in urma unei depresii este un proces indelungat si dificil. Dupa un episod depresiv major, cei mai multi dintre pacienti risca sa treaca din nou prin asa ceva, in functie de severitatea simptomelor si a istoricului medical al fiecaruia. Din fericire, exista metode prin care depresia poate fi impiedicata sa-si faca din nou loc in viata noastra. Si este important sa stii cum previi reaparitia depresiei.

De ce revine?

Una dintre marile greseli este aceea de a opri administrarea tratamentului odata cu incetarea simptomelor bolii. Persoana depresiva nu mai merge la medic, nici la sedintele de terapie si se considera vindecata. Or, incetarea tratamentului inainte de vreme face ca anumite stari care inca mocnesc, numite de specialisti simptome reziduale, sa reizbucneasca. Revin negativismul, pesimismul si privirea atintita la partea goala a paharului. Cel ce sufera isi vede doar defectele, esecurile si aspectele neplacute ale vietii. Tocmai aceasta atitudine face ca depresia sa reapara si sa se instaleze din nou.

Cum previi reaparitia depresiei

Inainte de toate, cel mai important este ca persoana depresiva sa urmeze cu strictete tratamentul prescris, sa mearga periodic la control si sa continuie sedintele de terapie, chiar daca are impresia ca se simte bine. Sanatatea intregului organism joaca un rol deosebit in imbunatatirea calitatii vietii unei persoane care a suferit de depresie. Prin urmare, este necesar un regim alimentar adecvat, un program de miscare si un somn regulat. Hrana cu continut scazut de grasimi, dar bogata in omega-3 si acid folic poate influenta pozitiv psihicul. Este de preferat ca cel care a trecut deja prin depresie sa participe la activitati care-i fac placere, care il motiveaza si inlatura emotiile negative. Este important sa evitati evenimentele sau situatiile care v-au adus in starea de depresie, sa depistati din vreme simptomele care anunta instalarea depresiei, sa solicitati sprijinul persoanelor dragi, apropiate si al specialistului. Familia si prietenii joaca un rol crucial, iar comunicarea este esentiala in prevenirea reaparitiei depresiei. Bine de stiut este si ca, primavara, anxietatea si depresia revin cu forte proaspete, iar rata de suicid este crescuta.

Atentie la semne!

„Atunci cand apar manifestari psihice precum stari de tristete, apatie, labilitate emotionala, iritabilitate, nervozitate, lipsa de energie, scadere sau crestere in greutate, tulburari de memorie si concentrare, stari de frica sau teama, tulburari ale somnului, care persista o perioada de timp, au o intensitate semnificativa sau crescanda si afecteaza viata unei persoane, este necesara consultarea medicului de familie, care poate indruma catre medicul specialist. Prezentarea cat mai timpurie la medicul psihiatru poate influenta rapiditatea diagnosticarii si tratarii afectiunii in cauza, prevenindu-se astfel o multitudine de complicatii neplacute.”, spune Dr. Dan Petru Rosu – psihiatru, www.depresiv.ro

Sursa: libertateapentrufemei.ro