joi, iunie 8, 2023

Depresia de iarna poate fi prevenita! Iata cum poti sa tii la distanta acest inamic iarna aceasta!

In timpul sezonului rece suntem mult mai susceptibili la aparitia depresiei datorita modificarii conditiilor meteorologice si de scurtarea zilei. De aceea, este important sa fim mai precauti in aceasta perioada si sa avem grija de noi si mai mult decat de obicei.

Depresia de iarna este o forma specifica a depresiei si face parte din asa numitele tulburarile afective sezoniere, adica cele care „par” a fi cauzate de conditiile meteorologice si implicit de anotimpuri.

Asociatia Americana de Psihiatrie afirma ca tulburarile afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii majore sau al unei tulburari bipolare, deci nu sunt generate de schimbarile anotimpurilor si, respectiv de modificarile de temperatura ci, ele exista intr-un context si sunt doar influentate de conditiile meteorologice mentionate.

Depresia de iarna, in general, poate avea urmatoarele simptome :

– greutate la trezirea de dimineata;

– somnolenta pe parcursul zilei, dificultate in concentrarea atentiei si realizarea eficienta a sarcinilor zilnice ;

– tendinta de a dormi mai mult;

– un nivel redus de energie si, de aici, lipsa motivatiei si tendinta spre amanare;

– nevoia de a manca mai mult, in special apare nevoia de : zahar, alcool si fast food din care deriva cresterea in greutate si se poate intra in cercul vicios al unei dispozitii proaste generate de cresterea in greutate;

– retragerea in sine, evitarea activitatilor amicale, sociale si, chiar, familiale.

Insa, toate aceste simptome ale depresiei sezoniere pot fi combatute sau macar tinute in frau. Iata cum!

Bucura-te de lumina soarelui

Desi temperaturile sunt mai scazute, asta nu inseamna ca trebuie sa te izolezi in casa. Fa plimbari lungi, in natura, mai ales in zilele insorite. Expunerea la lumina soarelui va stimula organismul sa produca mai multa vitamina D, un nutrient esential care ajuta la functionarea cerebrala si care combate efectele depresiei.

In plus, carentele de vitamina D in organism sunt asociate cu o frecventa mai mare a durerilor de cap, mai ales toamna si iarna, spun specialistii.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri