Degeaba mananci sanatos daca vasele in care gatesti iti pun pericol sanatatea! Iata cum alegem corect vasele de gatit!

690

 

Alegerile alimentare pe care le facem au o influenta directa asupra organismului nostru, dar si modul in care si in ce alegem sa le preparam. Citeste in continuare pentru a afla cum alegem corect vasele pentru gatit!

Cand achizitionam oale pentru gatit trebuie sa luam in considerare, in primul rand, calitatea materialului din care sunt facute. Opteaza pentru vase din fonta si otel in locul celor din aluminiu.

Sunt o multime de vase disponibile in comert, de forme si calitate diferite. Nu toate sunt insa si alegeri bune, daca e sa luam in considerare ultimele studii. Oalele din aluminiu, de exemplu, produc in timp tulburari hormonale. Alte studii au scos la iveala ca aluminiul ar putea fi implicat si in aparitia bolii Alzheimer.

Fonta, material durabil si fara riscuri

Oalele de fonta sunt ideale pentru gatit, pentru ca nu intoxica mancarea cu chimicale. In plus, aceasta nu se lipeste de fundul vasului. Daca sunt pastrate cu grija, aceste vase pot fi utilizate mult peste 10 ani, deoarece sunt foarte rezistente. Mai mult, retin caldura si, in timp, dezvolta o suprafata non-aderenta, mai eficienta chiar decat teflonul.

Inoxul retine mai bine caldura

Si oalele de inox sunt o alegere buna in materie de vase de gatit. Acest material nu elibereaza substante nocive in alimente. De preferat, alege vasele care au pereti si baza groase, pentru ca retin mai bine caldura in timpul gatitului. Foloseste la amestecat spatule sau linguri din lemn ori inox, pentru a nu zgaria suprafata oalei.

Yena si ceramica, ideale pentru cuptor

Vasele de yena sunt potrivite cand vine vorba de prepararea mancarii la cuptor si, in plus, au un pret convenabil. Yena, adica sticla termorezistenta, este un material care distribuie uniform caldura si nu modifica gustul preparatelor. De asemenea, vasele de yena sunt usor de curatat.

La randul ei, ceramica este un material ideal atat pentru tigai, cat si pentru vasele mari, potrivite pentru cuptor. Sunt de preferat vasele realizate integral din ceramica, dar si cele captusite cu acest material, in strat consistent. Acestea rezista bine si la temperaturi de peste 220 °C si distribuie uniform caldura. Cand se deterioreaza, aceste vase trebuie aruncate.

Emailul este sigur pentru sanatate

Un material care nu ne pune sanatatea in pericol este emailul. Cand cumperi astfel de oale, ai grija ca stratul de email sa fie cat mai gros. In acest fel, oala va rezista in timp si la temperaturi ridicate.

Atentie! Cand se zgarie sau se ciobesc, aceste vase trebuie aruncate, pentru ca in procesul de smaltuire se adauga si plumb, care poate ajunge in mancarea gatita.

Alege teflonul fara PFOA

Gasesti in comert diferite vase din aluminiu, acoperite teflon, care nu permite aluminiului sa intre in contact cu alimentele. Asta daca in teflon nu s-au produs zgarieturi. Alege insa teflonul fara acidul perfluorooctanoic sau PFOA, despre care studiile au aratat ca este periculos pentru sanatate.

Sursa: clicksanatate.ro