luni, mai 29, 2023

Defaimarea tarii te poate trimite trei ani in spatele gratiilor!

Mai multi deputati de la PSD, UNPR, ALDE, independenti, dar si un deputat PNL au depus la Senat o propunere legislativa privind reincriminarea in Codul Penal a defaimarii tarii si a natiunii, prin care manifestarile publice de acest fel se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi, initiatorii vizand evenimente din Transilvania, informeaza NEWS.ro.
 
Propunerea legislativa depusa la Senat completeaza Legea 286/2009, privind Codul Penal, prin introducerea unui nou articol, 256 1, intitulat ”Defaimarea tarii si a natiunii”.

Astfel, potrivit noului articol din lege, ”manifestarile publice savarsite cu intentia de a defaima tara sau natiunea romana se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi”, scrie NEWS.ro.

Expunerea de motive la propunerea legislativa este semnata de deputati din grupurile UNPR, PSD, ALDE dar si de un deputat de la PNL, Traian Dobrinescu.

In document se precizeaza ca, prin legea 140/1996, legiuitorul roman a consacrat un plus de protectie fata de valorile fundamentale ale statului roman, anume tara si natiunea, consacrand infractiunea de ”defaimare a tarii si a natiunii”, insa, ulterior, infractiunea a fost dezincriminata prin legea 278/2006.

”Politica legiuitorului roman din anul 2006 s-a dovedit a fi falimentara odata cu escaladarea actelor reprobabile ce au avut loc in anumite parti ale tarii, unde au fost spanzurate, simbolic, personaje istorice, aude au fost date jos cu forta de pe cladirile oficiale drapele nationale si unde drapelele au fost inlocuite, de Ziua Nationala a Romaniei, cu steaguri negre”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Parlamentarii mai arata ca tot mai multi cetateni de alte etnii decat cea romana considera Ziua nationala a Romaniei ca ”zi de doliu national”.

”Sunt comemorati si se plange la capul criminalilor de razboi, sunt considerati eroi nationali cei care au asasinat populatia romana din Ardeal, dupa Dictatul de la Viena, sunt ridicati la rang de patrioti cei care promoveaza secesiunea teritoriala si, nu in ultimul rand, asistam la o epurare a populatiei romanesti care inca traieste in inima tarii. Aceste manifestari secesioniste si iredentiste, aceste instigari la crima de leznatiune nu fac parte din sfera drepului la libera expresie, ci pot fi considerate acte pregatitoare care pun in pericol securitatea nationala”, mai afirma parlamentarii initiatori ai propunerii legislative.

Acestia considera ca ”scoaterea din Codul penal a infractiunii «defaimare a tarii sau a Natiunii» nu a avut niciun fundament real, nici macar unul constitutional, de vreme ce articolul 7 din Constitutie precizeaza: «sunt interzise prin lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, reasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri»”.

”Aceasta dispozitie legala a fost cuprinsa in articolul 30 din Constitutia Romaniei, cu denumirea marginala de «libertate de exprimare», ceea ce inseamna ca legea fundamentala a prevazut expres unele ingradiri de la libertatea de exprimare, care se regasesc in alineatul 7, din categoria carora fac parte si actele de defaimare a tarii si natiunii. Din pacate, dispozitia constitutionala a ramas fara protectie legala absoluta astfel incat cei care savarsesc fapte anticonstitutionale risca doar o banala amenda contraventionala, transformand astfel dispozitiile constitutionale in simple obligatii facultative”, se arata in expunerea de motive.

Parlamentarii mai mentioneaza ca legea 60/1991 interzice expres adunarile publice prin care se manifesta defaimarea tarii si a natiunii, dar sanctiunea se aplica cu raportare la legea 61/1991, adica cei vizati risca tot o amenda contraventionala.

”Nu intelegem cum se leaga juridic interzicerea expresa a unei fapte cu sanctiunea unei amenzi contraventionale, in cauza, sanctiunea contraventionala indemnand practic la incalcarea interdictiei exprese. Suntem in situatia in care Codul Penal al Romaniei pedepseste infractiuni cu un pericol social foarte redus, cum este «abuzul de incredere», in timp ce crimele de leznatiune sunt pedepsite cu o banala amenda contraventionala”, spun deputatii semnatari ai proiectului.

Ei mai afirma ca ”in fapt, suntem in prezenta unei stari de batjocura la adresa dispozitiilor Constitutiei Romaniei, care are nevoie de o protectie legala conrespunzatoare”.

”Tocmai de aceea consideram ca reincriminarea infractiunii de «defaimare a tarii si a natiunii» trebuie facuta cu urgenta, pentru ca textul constitutional sa se bucure de o protectie adecvata”, mai precizeaza initiativa.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Senatului in calitate de prima Camera sesizata, forul dezional fiind Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa este semnata de 62 de deputati de la PSD, UNPR, ALDE, PNL si independenti: Constantinescu Florin (PSD), Adam Luminita-Pachel (UNPR), Adascalitei Constantin (PSD), Axente Ioan (PSD), Babus Radu (PSD), Balta Mihai (PSD), Benga Ioan (PSD), Birchall Ana (PSD), Birsasteanu Florica (PSD), Boboc Valentin Gabriel (PSD), Bucura-Oprescu Simona (PSD), Calin Ion (PSD), Cioata Cezar (PSD), Ciofu Tamara-Dorina (PSD), Covaci Dorel (PSD), Cupa Ion (Independent), Dalca stefan-Petru (UNPR), Dobrinescu Traian (PNL), Dragusanu Vasile-Catalin (ALDE), Enache Marian (UNPR), Eparu Ion (PSD), Fraticiu Gheorghe (PSD), Gavrilescu Gratiela Leocadia (Independent), Gheorghe Florin (UNPR), Grama Horia (PSD), Iacoban Sorin-Avram (PSD), Intotero Natalia-Elena (PSD), Ionescu Aurelian (ALDE), Itu Cornel (PSD), Khraibani Camelia (PSD,) Manda Iulian Claudiu (PSD), Marin Laura (PSD), Matei Calin-Vasile-Andrei (PSD), Minca Liliana (UNPR), Mirza Gavril (PSD), Munteanu Ioan (PSD), Negrut Cornelia (ALDE), Nica Nicolae-Ciprian (PSD), Nistor Laurentiu (PSD), Nistor Marioara (UNPR), Nita Emil (PSD), Peia Ninel (PSD), Podasca Gabriela-Maria (PSD), Radulescu Constantin (PSD), Roman Victor (PSD), Rosca Lucretia (PSD), Sava Andrei-Valentin (PSD), Savoiu Ionut-Cristian (PSD), simon Gheorghe (PSD), Smarandache Miron Alexandru (PSD), Stan Ioan (PSD), Stragea Sorin Constantin (PSD), Sturzu Mihai-Razvan (Independent), Suciu Vasile-Daniel (PSD), Tanasescu Claudiu-Andrei (ALDE), Tiuch Catalin (PSD), Tudorie Violeta (PSD), Uricec Eugen Constantin (PSD), Ursarescu Dorinel (Independent) si Vizitiu Sergiu-Constantin (UNPR).

Ultimele stiri

Stiri