Decizia luata de Klaus Iohannis in privinta bugetului! Ce spune despre protestatari!

943

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul Finantelor, Viorel stefan, ca bugetul aprobat de Parlament este „problematic” si „riscant”, fiind „ingrijorat” de forma acestuia. El a spus ca va lua o decizie in zilele urmatoare, daca va promulga proiectul sau va cere reexaminarea lui.

„Am primit ieri de la Parlament Legea bugetului si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Mi s-a parut corect sa cunosc opinia Guvernului inainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere in Parlament. Am avut aceasta discutie astazi cu Prim-ministrul si Ministrul Finantelor.

Bugetul, la o prima analiza pe care am facut-o, este unul problematic si riscant. Se prevad venituri care, dupa parerea mea, sunt supraevaluate. Pe de alta parte, se prevad cheltuieli foarte mari.

Exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%. Nu putem sa nu vedem ca aici avem de-a face cu o suma extraordinar de mare la asa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevazute, in sume de 54 de miliarde, care vor apasa asupra bugetelor din anii urmatori.

Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil il va transmite si in spatiul public. in zilele urmatoare, impreuna cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor doua bugete. Sigur, vom avea in vedere si punctele de vedere prezentate astazi de Prim-ministru si de Ministrul Finantelor, dar, in ansamblu, trebuie sa recunosc ca sunt ingrijorat”, a spus Iohannis.

Jurnalist: Va ganditi sa retrimiteti aceasta lege in Parlament sau sa cereti alte garantii de la Guvern?

Klaus Iohannis: Decizia o voi lua in zilele urmatoare.

Jurnalist: Legat de referendum, domnule Presedinte, ieri Parlamentul a aprobat cererea dumneavoastra. Considerati ca este necesar acest referendum si ce veti face?

Klaus Iohannis: Acest referendum este necesar. De aceea am inceput demersurile. Ce voi face o sa va spun in zilele urmatoare.

Jurnalist: Cand urmeaza sa dati exact acel decret? Din el aflam si intrebarea, si data la care va avea loc referendumul?

Klaus Iohannis: Exact. in zilele urmatoare o sa va spun cand se convoaca referendumul.

Jurnalist: Cum vi se par recomandarile pe care le-a facut Parlamentul in hotararea de ieri privind referendumul? Sunt patru recomandari…

Klaus Iohannis: Daca dumnealor au considerat ca trebuie sa imi faca recomandari, le-au facut.

Jurnalist: Veti tine cont de ele?

 Klaus Iohannis: Alta intrebare.

Jurnalist: Cum vedeti ce au facut in aceste zile? Acum, Ordonanta 14 este la vot in Parlament. Dumneavoastra ati fost de acord cu interimatul Anei Birchall. Cum vedeti rezolvarea problemei?

Klaus Iohannis: Lucrurile trebuie rezolvate si eu cred ca Ordonanta 14 nu va fi problematica. Din luarile de pozitie publice, am inteles ca toata lumea vrea sa o aprobe si sa se termine discutia pe acea nefericita Ordonanta 13.

Jurnalist: Cum vedeti faptul ca protestele continua inca in strada, in aceste conditii?

Klaus Iohannis: Oamenii sunt in continuare nemultumiti. si-au pierdut increderea in Guvern, si-au pierdut increderea in PSD si acest lucru il spun foarte clar in Piata. Iar cine are urechi, sa auda.

Jurnalist: Ar trebui sa isi dea cineva demisia in acest moment? (…) din cerintele strazi… Ar trebui sa plece cei de la Guvern?

Klaus Iohannis: Oamenii care protesteaza spun ce isi doresc ei. Politicienii ar face bine sa asculte si traga niste concluzii.

Jurnalist: si dumneavoastra aveti oamenii la poarta Palatului Cotroceni care va cer dumneavoastra demisia. Nu ati reusit sa aveti un dialog atunci cand ati iesit la acesti oameni. Lor ce le transmiteti si ce veti face?

 Klaus Iohannis: Oamenii au tot dreptul sa protesteze si, pentru a arata ca eu recunosc acest drept, am iesit si am incercat un dialog cu protestatarii. A fost un pic dificil din cauza zgomotului, dar am inteles mesajul lor. Nu voi demisiona, dar ei, sigur, au dreptul sa-si spuna nemultumirea.

Jurnalist: Va va trimite Premierul o propunere privind un nou Ministru al Justitie in perioada urmatoare. Ati discutat cu domnul Grindeanu si acest aspect sau ce exigente si asteptari aveti dumneavoastra de la urmatorul Ministru al Justitiei?

Klaus Iohannis: Nu am discutat aceste aspecte, sper intr-o propunere foarte serioasa.

Jurnalist: Domnule Presedinte, totusi care este rezolvarea cu aceste proteste? Cei din Piata Victoriei, unde dumneavoastra ati mers atunci cand au inceput aceste proteste, vin in continuare. Un mesaj pentru ei. si, ca sa se termine problema, care este rezolvarea dumneavoastra?

 Klaus Iohannis: Rezolvarea trebuie sa fie cautata si gasita de cei care au creat problema. Problema a fost creata prin felul in care Guvernul a incercat sa legifereze in domeniul Justitiei, un demers care, evident, a fost sustinut de PSD, si atunci tot PSD trebuie sa vina cu solutiile.

Jurnalist: Deci, in continuare, cu abrogarea acelei Ordonante si demisia domnului Iordache nu sunt de suficiente, asa cum spuneati in Parlament?

Klaus Iohannis: Daca aveti rabdare si cititi mesajele cu care vin oamenii in Piata si ascultati ce spun ei, o sa va dati seama imediat daca este suficient sau nu.

J