De unde se incalta Elena Ceausescu! Povestea celei mai cunoscute fabrici de pantofi romanesti!

1165

„Primii mei pantofi Guban au fost cumparati pentru balul de absolvire la liceu. Au fost ca pantofii Cenusaresei. I-am probat, s-au potrivit perfect, m-am simtit exceptional in ei. Un calapod minunat! Ma bucur ca inca exista si mai putem cumpara”, scrie pe Facebook o romanca.

Parerea ei este impartasita de o alta doamna, care iti aminteste, „ca pe vremuri, cu Guban in picioare, puteai merge la cinci nunti fara sa ai vreo durere”.

Acum un an, presa din Romania anunta ca „fabrica faimoasa din Romania va cadea sub senilele excavatoarelor”, dupa ce sora ei, “Turul” (deschisa in 1901) sau “Banatul”, cum s-a numit mai tarziu, in perioada comunista, a avut aceeasi soarta. De ce? Pentru recuperearea de catre Primaria Timisoarei a terenului pe care „Guban” functioneaza si deschiderea unui mare centru comercial in urbea banateana.

Si de aceasta data, asa cum a facut-o in cel de-Al Doilea Razboi Mondial sau in perioada comunista, Guban a supravietuit! Dar nu in vechiul sediu, care a fost demolat printr-un ordin al primariei. Cu toate acestea, pantofii Guban inca se mai produc, dar intr-un spatiu mult mai restrans, in editie limitata. Nici concurenta sau capitalismul feroce nu au reusit sa o ingenuncheze. Fabrica a fost ridicata in 1935, de catre un cizmar cu cinci clase primare, Blaziu Guban.

La inceput era doar o afacere de familie, cu muncitori din randul rudelor apropiate de-ale lui Guban. Initial, numele fabricii era legat doar de crema de ghete, apoi s-a trecut la productia de ceara si prenadez, un adeziv pentru incaltaminte. Breasla de meseriasi avea comenzi, mai ales ca in acea perioada, nu mai exsta un alt producator de crema de ghete in Banat. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial,  Fabrica „Guban” a trecut prin procesul nationalizarii.

Prima pereche de pantofi Guban a fost produsa in 1959. Legenda spune ca pantofi Guban au fost purtati candva de fostul presedinte american Harry Truman, de actritele Sophia Loren si Gina Lollobrigida, de Regele Mihai I, de poetul Tudor Arghezi si de Nicolae si Elena Ceausescu.

Daca ati fi trait in Timisoara de mijloc de secol XX, cu siguranta ati fi avut o pereche de incaltari fabricate aici. Optiunile nu erau prea multe, iar banatenii au fost de la inceput multumiti de „pantoful ideal”, asa cum era denumit obiectul de productie. Fabrica „Guban” a produs apoi mii de perechi de pantofi, distribuite in intreaga tara.

Chiar si in 2017, nostalgicii si cei care vor sa poarte o pereche de pantofi Guban nu ezita sa si-i comande de pe internet, arata A1.