Pierderea locului de munca este catalogata de catre psihoterapeuti ca fiind o experienta traumatica, ocupand unele dintre locurile fruntase printre alte experiente de acest gen, cum ar fi divortul sau pierderea unei persoanei dragi.
Pierderea locului de munca pe timp de criza si mai ales inaintea Sarbatorilor poate fi un moment dificil pentru oricare dintre noi. Insa trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa o iei de la capat. Iata ce e de facut!
Incarca-te cu energie pozitiva
Fie ca este prima oara cand treci printr-o concediere sau este o situatie care se repeta, primul lucru de care trebuie sa te feresti intr-un astfel de moment neplacut este sa nu cazi prada depresiei sau disperarii. Gandeste-te ca sute de oameni au fost in aceeasi situatie ca tine, dar asta nu inseamna ca au esuat sau ca nu sunt buni de nimic.
Asta este realitatea unui economii de piata in care exista suisuri si coborasuri si fie ca ne place sau nu, concedierea face intotdeuna parte dintr-o perioada de criza. Prin urmare, in loc sa cazi in butoiul cu melancolie si sa-ti pui la indoiala abilitatile, este cazul sa-ti indrepti energia catre gasirea unui loc de munca.
Planifica-ti timpul
Dincolo de gravitatea situatiei ca atare, vezi si partea buna a lucrurilor. Cel putin pentru cateva zile, vei avea ocazia sa te odihnesti mai mult si sa ai grija de tine. Profita din plin de aceste momente, cine stie cand vei mai avea parte de ele. De asemenea, iti poti face o lista cu treburile pe care le poti face in timpul zilei.
Cea mai importanta activitate este sa cauti o noua modalitate de a te angaja. Intra in contact cu toate persoanele pe care le cunosti, spune-le de situatia ta, cauta pe internet. Asteapta-te la multe raspunsuri negative si pune in balanta ofertele primite.
Invatarea continua, de mare ajutor
In aceasta perioada cat ai ramas fara loc de munca, te poti orienta si catre a face un training care te poate specializa in domeniul tau de activitate sau un curs de limba straina. Cunostintele noi pe care ti le-ai insusit nu pot decat sa dea bine la CV si sa atraga atentia angajatorului.
Pe internet gasesti multe cursuri gratuite si activitati care pot sa insumeze o experienta binevenita. Nu in ultimul rand, cauta comunitati cu care sa intri in legatura: organizatii profesionale si comunitati online care au foarte multi membrii. Cunoscand multi oameni, se poate sa primesti informatii folositoare despre piata locurilor de munca si este posibil sa ai noroc.
Sursa: jurnalul.ro