Daca vrei sa fii sanatos, ficatul trebuie sa fie sanatos! Nu consuma niciodata aceste alimente daca ficatul tau este afectat!

669

 

In cazul in care doresti ca organismul tau sa fie unul sanatos, sa te simti plin de energie, sa contribui la prevenirea bolilor hepatice sau sa nu le agravezi pe cele existente, este foarte important sa nu consumi alimentele prezentate in randurile urmatoare.

Oboseala cronica, infectiile frecvente, constipatia, pungile de sub ochi sau problemele menstruale pot fi semne ca ficatul „nu se simte bine”. Este momentul unor masuri radicale in privinta alimentatiei.

Ficatul este o adevarata uzina care ne ajuta sa scapam de substantele toxice din organism. El curata si detoxifica aproape doi litri de sange in fiecare minut. Tot el are rolul important de prevenire a bolilor si, atunci cand functioneaza normal, stocheaza vitamine si produce proteine.

De cele mai multe ori, bolile ficatului survin in urma unei alimentatii nesanatoase (excese ale unor produse alimentare toxice).

Daca vrei sa te feresti de bolile de ficat sau sa nu le agravezi pe cele existente, iti prezentam o lista cu alimentele interzise!

Alimente interzise in bolile de ficat – alimente bogate in colesterol

Printre alimentele interzise in bolile de ficat se numara cele bogate in colesterol, precum carnea rosie, crevetii, margarina, maioneza, untul, frisca si galbenusul de ou. Acestea au un risc ridicat de a provoca boli de ficat. Medicii recomanda reducerea consumului de astfel de produse. Le poti inlocui insa, cu incredere, cu cereale integrale, fructe si legume.

Alimente interzise in bolile de ficat – alimentele de tip fast-food

Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numara cele de tip fast-food. Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii, contin foarte mult sodiu, iar consumate frecvent duc la o acumulare de grasime in ficat. Din aceasta cauza, acest organ se imbolnaveste din cauza suprasaturarii de grasimi pe care trebuie sa le proceseze.

Alimente interzise in bolile de ficat – dulciurile si produsele bogate in sodiu

Si zaharul se numara printre alimentele periculoase pentru ficat. De asemenea, bauturile racoritoare si dulciurile sunt alimente periculoase pentru ficat. Toate acestea pot provoca boli grave de ficat, precum fibroza hepatica.

Pe de alta parte, si produsele bogate in sodiu sunt alimente periculoase pentru ficat si ar fi bine sa le eviti atunci cand acest lucru este posibil. De exemplu, sarea contine sodiu. Specialistii atrag atentia ca un ficat deteriorat nu reuseste sa proceseze complet aceasta substanta.

De asemenea, specialistii iti recomanda sa renunti la produsele care contin aditivi alimentari, acestea fiind alimente periculoase pentru ficat. Fie ca este vorba de coloranti ori conservanti, acesti aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat.

Alimente interzise in bolile de ficat – produsele conservate

Produsele conservate (ne referim inclusive la supe, legume, carne) sunt si ele alimente periculoase pentru ficat si trebuie eliminate din dieta ta. In plus, se recomanda scoaterea din alimentatie a chipsurilor pentru ca si acestea se afla printre alimentele periculoase pentru ficat.

Alimente interzise in bolile de ficat – alcoolul

Alcoolul mai este unul dintre alimentele periculoase pentru ficat. Persoanele care consuma cantitati mari de alcool, pentru o perioada mai lunga de timp, risca afectarea celulelor ficatului. Astfel, se poate ajunge la ciroza hepatica.

Totusi exista o doza zilnica acceptata: 150 ml de vin sau 330-350 ml bere. Dintre tarii, ficatul accepta fara probleme 20-30 ml de votca sau de whisky.

Sfat: Excesul caloric in alimentatie determina incarcarea grasa hepatica, ceea ce poate duce la ciroza. Pentru a asigura protectia ficatului, se recomand o dieta echilibrata, adecvata caloric, cu alimente proaspete sau, la nevoie, conservate prin congelare sau sterilizate termic, consumate crude sau preparate prin fierbere sau la cuptor.

Sursa: clicksanatate.ro