Singura data cand ar trebui sa te ingrijorezi este atuncin cand o alunita isi schimba culoarea, se inchide la culoare, capata o forma iregulata, te mancanca in contninuu si cel mai important sangereaza. Dar, mai este o situatie pe care nu ar trebui sa o ignori niciodata: atunci cand ti-ai rupt din greseala alunita.
Daca v-ati zgariat sau v-ati rupt din greseala o alunita, mergeti la un consult dermatologic in maximum 2-3 zile de la incident. Aceasta este considerata o urgenta medicala.
Dupa ce v-ati rupt o alunita, daca resturile leziunii nu sunt indepartate chirurgical in scurt timp, riscati sa dezvoltati cancer, indiferent de natura alunitei respective. Medicii spun ca numarul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut, din cauza intarzierii cu care oamenii se prezinta la spital, scrie doctorulzilei.ro.
Dermatologul va va evalua alunita sau excrescenta respectiva cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu este dureroasa si poate surprinde si evolutia leziunii.
Alunita este scoasa in profunzime, „cu o mica” margine, careia i se face o biopsie pentru a se stabili daca leziunea a fost extrasa in profunzime si daca in jurul ei a ramas doar tesut sanatos. Medicii nu recomanda cauterizarea (arderea), intrucat leziunea nu este extrasa in totalitate. In momentul in care v-ati rupt alunita, nu intrati in panica si nu aplicati creme, pentru ca exista riscul sa faceti o alergie.
Cel mult, dezinfectati rana cu substante antiseptice (spirt, rivanol, betadine) si aplicati un pansament pana ajungeti la control, mai ales daca sangereaza.
Este foarte important sa nu intarziati mai mult de 2, 3 zile sa va prezentati la doctor.
Sursa: romaniatv.net