marți, februarie 7, 2023

Daca te-ai intrebat ce este santul situat intre buze si nas, noi avem raspunsul si este uimitor!

Cu totii o avem si cu toate acestea i-a nedumerit pe biologi pentru o lunga perioada de timp. In cazul in care te-ai intrebat ce este acel sant situat intre buza de sus si nas, noi avem raspunsul. Mai mult decat atat, acest sant are si un nume.

Cu totii avem acel mic sant intre nas si buza superioara, insa la unele persoane este mai pronuntat decat la altele. Cei mai multi dintre noi nu ii vedem rostul, dar specialistii ne asigura ca prezenta lui pe fata umana este indispensabila, la fel ca cea a ochilor sau a nasului, spre exemplu.

Stiintific, acest sant poarta denumirea de „philtrum” si se formeaza odata cu inceperea dezvoltarii fatului, in uter. Dezvoltarea faciala a craniului are loc intre cea de-a doua si cea de-a treia luna de viata uterina, iar daca pe durata acestei perioade intervin tulburari de dezvoltare a fizionomiei faciale, determinate fie de genetica, fie de mediu, philtrumul nu se mai formeaza niciodata.

Asadar, acele linii verticale de sub nas reprezinta o reminiscenta a perioadei in care eram in uter. In primele stagii de dezvoltare, chipul uman este alcatuit din trei sectiuni principale, care se intanesc la nivelul buzei superioare, formand astfel zona depresionara denumita philtrum.

„Philtrumul marcheaza un punct de jonctiune, fiind locul in care se unesc cele doua jumatati ale fetei”, a explicat doctorul Michael Mosley.

In Antichitate, romanii considrau aceasta zona una erotica. De altfel, in greaca, „philtrum” se traduce prin „potiune de iubire”.

Sursa: libertatea.net

 

Ultimele stiri

Stiri