luni, mai 29, 2023

Daca nu vei controla nivelul de stres din viata ta exista sansa te imbolnavesti de psoriazis!

 

Psoriazisul este o afectiune autoimuna si una dintre cele mai frecvent intalnite boli de piele. Aceasta afectiune cutanata este caracterizata de aparitia unor pete rosii acoperite de coji sau cruste de culoare alba.

Psoriazisul nu este doar o afectiune cronica a pielii, ci o maladie care afecteaza si organele interne. Artrita psoriazica, diabetul sau afectiunile cardiovasculare sunt doar cateva dintre complicatiile care pot aparea. Vestea buna este ca boala poate fi tinuta sub control.

Vestea buna este ca boala poate fi tinuta sub control.

Cum apare aceasta afectiune?

„Avem cu totii aceasta gena in organism. Important e sa incercam sa nu o declansam”, ne-a explicat prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic dermatolog la spitalul Elias. “Daca gena se intalneste cu factorii favorizanti atunci se va declansa un puseu al bolii”, spune specialistul care mai adauga ca factorii „vinovati” sunt: stresul neuropsihic, infectiile virale sau bacteriene, anumite medicamente, fumatul.

Cum se manifesta psoriazisul?

Placile de psoriazis sunt portiuni de piele ingrosata, rosie, inflamata, foarte bine delimitate, acoperite cu scuame alb-argintii. Ele pot fi dureroase si pot aparea in orice regiune a corpului. „Cele mai afectate regiuni sunt coatele si genunchii, palma si talpa, zona lombara, scalpul, ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale si unghiile”, a explicat specialistul.

Cand poate aparea?

Psoriazisul poate fi prezent de la orice varsta, insa cel mai adesea debutul survine intre 15-20 de ani, insa poate aparea si la 55–60 de ani.

Care sunt complicatiile acestei afectiuni?

Pacientii pot suferi complicatii. “Cei care prezinta un risc crescut sunt pacientii care sufera de hipertensiune, obezitate, pacientii care fumeaza sau cei care sufera de diabet”, a explicat dr. Calin Giurcaneanu

Cum se trateaza?

Primul pas il constituie vindecarea eruptiilor. Aceasta se face fie prin terapie locala, utilizata in general in cazul formelor usoare de psoriazis, cand aria de leziuni nu este foarte extinsa, fie prin fototerapie, cu ajutorul razelor ultraviolete. Aceasta terapie este utilizata la pacientii cu forme moderate si severe.

„Daca aceste doua terapii nu dau rezultate, se apeleza la o noua metoda de tratament cu ajutorul agentilor terapeutici biologici, care se administreaza oral sau se injecteaza. „Acest tip de tratament se poate efectua gratuit la noi in tara, daca celelalte terapii nu functioneaza, pacientul nu are tuberculoza si alte afectiuni cu risc.

Includerea in program necesita o evaluare detaliata efectuata de catre medicul dermatolog, care va stabili indicatia pentru o astfel de terapie, ce se adreseaza formelor severe de psoriazis sau neresponsive la tratamentele clasice”, ne-a mai spus dr. Giurcaneanu.

http://www.clicksanatate.ro/

Ultimele stiri

Stiri