Daca nu poti sa adormi, accepta! Iata ce se intampla cand accepti o noapte alba!

1344

 

Ti s-a intamplat vreodata sa vrei sa dormi si sa nu poti si din ce incerci mai mult sa dormi sa para ca somnul se indeparteaza si mai mult de tine? Eu am patit asta si nu numai o singura data. Desi pare paradoxal, in momentul in care am acceptat ca nu pot sa adorm, chiar atunci m-a luat somnul. Iata de ce.

Ce dulce e intalnirea cu Mos Ene, pe la gene! Numai ca urarea “somn usor” , uneori, nu este lesne de pus in practica. Pentru unii, insomnia este un chin de nesuportat. Toate bolile psihice se instaleaza si cu tulburari ale somnului. Iata unele sfaturi date de medici privind un somn normal, odihnitor.

Ii auzi pe unii care conditioneaza somnul normal de cantitatea de ore cu genele lipite, sa aduni 7-8 ore de somn si totul este in regula. In realitate trebuie respectata si arhitectura somnului. Nu e acelasi lucru sa dormi 8 ore in timpul zilei fata de somnul pe timpul noptii. Noaptea e facuta pentru somnul acela normal, odihnitor, fiindca se respecta pretentiile ceasului biologic. Somnul firesc este intre orele 23 si ivirea primei gene de lumina in zori. Noaptea sunt reglate sa lucreze la turatie mare organele. La o anume ora din noapte “se invarte” optim ficatul, la alta ora a noptii se afla la turatie optima rinichii, la alta ora de intuneric plamanii si asa mai departe. Respectarea arhitecturii somnului se refera si la succesiunea si perioada somnului rapid, acela cu vise si miscare a globilor oculari. Somnul lent, cel lung, este un fel de liant intre reprizele de somn rapid, cel odihnitor, cu activitate cerebrala, somn rapid care are nevoie de 3-4 episoade pe noapte, fiecare repriza durand 8-10 minute. Visele se aduna mai ales spre dimineata, dar aceste vise de regula nu se tin minte. Orbii viseaza necolorat, in alb si negru. Patul este asociat in mintea omului cu somnul. De aceea asezarea in pat, la orizontala, pentru a citi, a invata, a privi la televizor nu face decat sa perturbe reflexul de a adormi la asezarea in pat. Sunt masuri simple de asigurare a igienei unui somn normal. Inainte de somn e bine sa aerisesti dormitorul, sa nu te culci cu burta supraincarcata de mancare, sa nu citesti carti infricosatoare, sa nu vizionezi filme horror, sa nu fumezi si sa nu bei prea mult alcool.

Cand te pocneste insomnia, fie ca nu adormi, fie ca te-ai trezit dupa 2 ore si nu mai revii la somn, sfatul psihiatrilor este sa nu incerci cu zbucium sa atipesti din nou. De regula, insomniacul se rasuceste, strange cearsaful ca o funie sub el si nu regaseste iarasi somnul. Sfatul este sa renunti si sa faci altceva prin casa, departe de dormitor, sa citesti, sa lucrezi, sa-ti faci de lucru prin bucatarie. Astfel, accepti o noapte alba, a doua seara esti obosit si dormi adanc.

Sursa: jurnalul.ro