Daca mananci ananas, aceste lucruri se vor intampla fara sa-ti dai seama! Vei mai manca?

1111

 

Ananasul este unul dintre cele mai iubite fructe tropicale si pe buna dreptate. Este delicios, ne racoreste, hidratareaza si este pline de substante nutritive. Citeste in continuare pentru a afla ce efect are consumul de ananas asupra organismului tau.

Cercetari efectuate de antropologii americani de la Universitatea din Berkeley, California, au demonstrat ca pulpa fructului de ananas contine o serie de asa-numite principii active, adica substante care pot influenta eficient unele mecanisme chimice si biologice ale organismului. In pulpa de ananas se regasesc zaharuri bazate pe levo-fructoza si substante cu pseudo-structura steroida, adica asemanatoare cortizolului sau hormonilor. Aceste substante, regasite in cantitati infime de sub 0,001mg/kg de fruct proaspat, pot influenta insa unele procese biochimice complexe din creier, ficat si unele glande cu secretie de steroizi precum suprarenalele, ovarele si testiculele.

Consumului constant de ananas are numeroase beneficii.

1.Protejeaza ficatul – laboratorul organismului, asa cum mai este numit ficatul de catre biologi, este unul dintre organele cele mai solicitate, fiind responsabil atat de transformarea hranei in substante nutritive accesibile celulelor, cat si de procesele de dezintoxicare si productie a materiei de baza pentru celulele sangelui. Substantele active cu structura peptidica din ananas actioneaza indirect asupra unor celule din ficat specializate in transformarea glucozei in substante de rezerva. Simpla fixare a asa-numitei peptide L12 pe unele celule din ficat poate creste eficienta transformarii mai eficiente a glucozei in grasimi sau glicogen, atunci cand glicemia este crescuta. Dimpotriva, aceleasi peptide legate de celula hepatica pot stimula mecanismul invers, adica de transformare a rezervelor in glucoza. Ca urmare, se poate trage concluzia ca cei care consuma frecvent ananas au o glicemie mai stabila, riscul de diabet fiind mai redus. Totodata, o eficienta mai crescuta a controlului hepatic al mecanismelor de glicogenoliza, adica a desfacerii glicogenului in glucoza si glicogeneza permite o mai buna functionare a pancreasului, mai ales in ceea ce priveste eliberarea de insulina. In acelasi timp, sporirea controlului asupra lipogenezei, adica a transformarii nutrientilor in grasimi, scade riscul de obezitate, dar si pe cel de ridicare a colesterolului. Prin aceste efecte, consumul de ananas ne poate pastra atat echilibrul ponderal, ferindu-ne de ingrasare excesiva, cat si un sistem circulator sanatos, mai putin predispus la infarct sau accidente cerebrale.

Date extrem de recente rezultate din cercetarile efectuate de medicii americani au demonstrat ca aceleasi peptide de tip L12 se pot lega de alte peptide din celula hepatica, crescand eficienta descompunerii substantelor toxice. Astfel, substantele nocive ajunse in organism prin alimentatie, asa cum ar fi E-urile sau dioxinele, ca si substantele poluante inhalate sau toxice sunt mai rapid neutralizate in cazul in care consumam mai frecvent ananas, chiar in cantitati modeste.

2. Mentine sanatatea hormonala – biochimistii olandezi au descoperit prezenta in ananas a unor substante asemanatoare sterolilor, ce intra in compozitia unor hormoni secretati de cortico-suprarenale, ovar si testicul. Aceste substante usor absorbabile in intestin ajung in sange si pot influenta sinteza de hormoni steroizi. Rezultatele studiilor endocrinologice au aratat ca influenta acestor principii regasite in ananas este remarcata asupra sistemului celular de control al eliberarii de aldosteron si cortizol, controland buna activitate a glandelor suprarenale. In acelasi timp, aceste substante pseudo-sterolice din ananas fac glandele sexuale mai receptive la controlul nervos hipotalamic. Rezultatul acestei actiuni este pastrarea unei secretii normale de hormoni feminini si masculini importanti.

3. Stimuleaza instinctul de conservare – cea mai interesanta descoperire in ceea ce priveste beneficiile consumului de ananas este cea a britanicilor de la Universitatea din Birmingham. Acestia au descoperit ca cimpanzeii hraniti exclusiv cu ananas au reflexe de aparare mult mai eficiente si devin mult mai intuitivi in a gasi solutii de evadare sau de lupta atunci cand simt pericolul. Studiul amanuntit al acestui efect aparent miraculos al ananasului a demonstrat ca in realitate este vorba de influenta rapida a unor levo-zaharuri care patrund foarte usor in sange. Aceste zaharuri, neintalnite decat extrem de rar in organismele superioare, produc o incarcare electrica specifica a moleculelor cu adrenalina si noradrenalina, care se descarca in timpul unor situatii critice. Ca urmare a actiunii acestor hormoni adrenalinici incarcati electric, se presupune ca s-ar activa rapid toate retelele de neuroni implicate in calculele inconstiente ale creierului pentru gasirea solutiilor de supravietuire. Ca urmare, cei care consuma mai frecvent ananas au mai mari sanse de a se apara reflex in cazul unor accidente rutiere sau de munca, dar si de a lua decizii rapide, in cazul in care o situatie speciala ne obliga sa alegem intre lupta cu agresorul, fuga sau trucuri de rezolvare a conflictului.

Sursa: rador.ro