luni, mai 29, 2023

Cutremur in fotbalul romanesc! Gheorghe Hagi, implicat in scandalul Football Leaks!

Gica Hagi l-a vandut in secret pe Cristian Manea la Apollon Limassol pentru 2,5 milioane de euro, dar fotbalistul n-a ajuns in Cipru. Tot in secret, a trimis rapid 40% din suma unei firme obscure dintr-un paradis fiscal.

Gica Hagi l-a transferiat fictiv pe Cristian Manea, la nici 17 ani, la Apollon Limassol, un club din Cipru. Manea a ajuns insa la Mouscron, in Belgia, unde toata lumea stia ca ar fi fost imprumutat de Chelsea.

„Cristi nu a mers niciodata in Cipru. A semnat contractul cu Apollon cand era deja in Belgia. Acolo a facut si vizita medicala”, spune un membru al familiei lui Cristian Manea pentru GSP.

Transferul lui Cristi Manea este dezvaluit in documentele Football Leaks, scandalul care a cuprins fotbalul mondial.

Pe 24 iunie 2014, Cristian Manea a fost vandut in secret la Apollon Limassol. Viorel si Simona Manea, parintii fotbalistului, au semnat contractul alaturi de Gheorghe Hagi si de Nikos Kirzis, presedintele clubului cipriot. Cristian Manea a ajuns la Mouscron. Aici a facut vizita medicala pentru Apollon, semn ca transferul in Cipru a fost de forma.

Conform informatiilor cuprinse in emailuri si documente Football Leaks, Pinhas „Pini” Zahavi, impresarul lui Neymar, controleaza cluburile Apollon si Mouscron si fenteaza astfel regulile FIFA care interzic detinerea de drepturi economice la jucatori de catre terte parti (Third Party Ownership). Pentru 2,5 milioane de euro – suma de transfer primita de la Apollon – Hagi l-a plasat pe Manea in acest circuit indoielnic. La 4 luni si 13 zile dupa condamnarea cumnatului sau si a fostilor sai impresari in Dosarul Transferurilor, Gica Hagi a semnat un act misterios prin care trimitea un milion de euro in conturile unei firme off-shore din Malta. Semnatura lui Gica Hagi apare in coada unui contract incheiat cu compania Dito Trading and Consulting Limited din St. Julians. Firma este inregistrata la aceeasi adresa cu agentia unui impresar controversat, care insa nu apare in acte. Oficial, Hagi a platit un milion de euro pentru ca firma respectiva „sa evalueze transferul transferului, drepturile economice si federative ale lui Manea”.

Citeste mai multe AICI.

Academia „Hagi” a emis un comunicat in care a tinut sa lamureasca problema prezentata, astazi, de cotidianul „Gazeta Sporturilor”.

„Referitor la articolul aparut in editia de astazi (5 decembrie 2016) a Gazetei Sporturilor, sub titlul “Hagi Leaks” , clubul nostru doreste sa faca urmatoarele precizari:

1. Transferul lui Cristian Manea la clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. a facut obiectul unui serial, semnat de acelasi autor – Costin stucan la inceputul acestui an. La toate asa-zisele acuze din articolele respective clubul nostru a raspuns printr-un comunicat transmis in luna februarie 2016, din care va citam urmatoarele pasaje:
„- Fotbal Club Viitorul SA este o societate pe actiuni, cu un capital social de peste 7 milioane de euro, care isi plateste fara intarziere salariile catre angajati si datoriile fiscale catre statul roman.
Societatea noastra, la fel ca toate cluburile de fotbal din intreaga lume, colaboreaza cu diverse persoane fizice si juridice, cluburi de fotbal, societati si agenti de jucatori, atat din tara, cat si din strainatate.

Pana in prezent clubul nostru nu a avut nici o colaborare cu fonduri de investitii sau organizatii de acest gen.

Transferul unui jucator de la un club la altul se realizeaza printr-un contract incheiat de parti, iar, de cele mai multe ori, partile convin sa pastreze confidentiale anumite clauze.

Documentele de transfer international incheiate de clubul nostru au fost comunicate FIFA, prin intermediul sistemului de transfer on-line (TMS), Federatiei Romane de Fotbal in cadrul procesului de licentiere, institutiilor bancare, precum si altor institutii, atunci cand s-au solicitat astfel de documente.

In concluzie, Fotbal Club Viitorul SA nu a facut publice anumite clauze legate de transferul unor jucatori pentru ca a respectat clauzele de confidentialitate si nu din motivele sugerate de autorii articolelor.
– Fotbal Club Viitorul SA a incheiat in luna iunie 2014 un acord de transfer cu clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. pentru jucatorul Cristian Manea, iar partile s-au inteles ca jucatorul sa continuie activitatea fotbalistica la clubul nostru, pana la implinirea varstei de 18 ani. Subliniem faptul ca transferul jucatorului Manea Cristian s-a facut catre un club sportiv si nu catre un fond de jucatori sau o firma off-shore, asa cum se afirma tendentios in articolele mentionate.
Ca o confirmare a afirmatiilor noastre este si faptul ca transferul lui Manea, ca si celelalte transferuri internationale, s-a efectuat prin sistemul TMS implementat de FIFA, sistem ce nu permite decat transferuri intre cluburi sportive.
Apollon Football (Public) Ltd. este un club de traditie din prima liga din Cipru si nu un fond de jucatori, asa cum se sugereaza in articolele publicate de site-ul Prosport.
Despre transferul jucatorul s-au facut mai multe speculatii in presa, mentionandu-se numele mai multor echipe unde ar fi fost transferat, insa Fotbal Club Viitorul SA nu a confirmat niciodata, in mod oficial, aceste speculatii.”

2. in articolul de astazi (5 decembrie 2016) apar elemente noi legate de transferul lui Cristian Manea. Acest transfer s-a realizat oficial si legal in conformitate cu reglementarile sportive internationale, toate documentele prezentate fiind inregistrate in sistemul TMS (implementat de FIFA) si confirmate si acceptate de catre federatiile de fotbal din Romania si Cipru. Printre aceste documente se numara si contractul dintre FC Viitorul SA si compania malteza Dito Trading and Consulting Limited. in baza acestui document oficial clubul nostru a efectuat catre firma malteza o plata in conformitate cu reglementarile nationale si europene (declaratia 390). Conform acestor reglementari, facturile emise de catre o parte privind tranzactiile intracomunitare se declara la autoritatile fiscale din ambele tari, realizandu-se astfel un control incrucisat. Legat de valoarea sumei achitate, mentionam ca nu exista procente fixe, ci numai recomandari ale FIFA. Mentionam ca, atat clubul FC Viitorul, cat si patronul lui, dl. Gheorghe Hagi, nu au avut si nu au nici un fel de relatii cu compania respectiva, cu exceptia contractului mentionat. Decizia clubului nostru s-a bazat pe analiza ofertei de piata si a cotei jucatorului la acel moment. S-a obtinut astfel o suma record pentru un jucator de 17 ani din fotbalul romanesc. Jucatorul insusi s-a ales cu un salariu mult mai mare decat cel avut la clubul nostru (lucru agreat impreuna cu el si parintii sai).

3. Deoarece in articol se mentioneaza ca “in momentul vanzarii, Academia avea datorii de 19.420.907 lei (aproximativ 4,4 milioane de euro), iar banii din Cipru ii permiteau lui Hagi sa respire, sa plateasca din rate si sa lucreze in continuare la formarea altor fotbalisti. Cele 2,5 milioane de euro erau ca un dar venit din cer”, dorim sa precizam ca clubul nostru s-a reglat financiar prin transformarea datoriilor de milioane de euro pe care le avea catre dl. Gheorghe Hagi in capital social, aceasta ducand la o marire importanta a patrimoniului clubului. Suma realizata din transferul respectiv, ca si orice alt transfer, a ajutat clubul la consolidarea bugetului pentru anul 2014.

In incheiere dorim sa asiguram intreaga opinie publica de faptul ca intotdeauna clubul nostru a lucrat si va lucra numai oficial”, se precizeaza in respectivul comunicat.

Ultimele stiri

Stiri