Cum si-a castigat Alexandru Ioan Cuza respectul romanilor! Povestea neromantata a lui Mos Ion Roata!

1564

Pentru un neam profund crestin, cum este al nostru, cu radacini adanci intr-o ruralitate de care nu vrem (si n-avem de ce) sa ne dezicem, buna-cuviinta e chiar mai importanta decat bunele maniere. Fiind ziua cea a mare a Unirii celei Mici, nu pot sa nu aduc vorbire despre Mos Ion Roata, taranul cel intelept din Divanul Ad-Hoc, impilat de boier, dar respectat de Voda.

Va aduceti aminte, cred, de intelepciunea lui hatra, in relatia cu boierul Theodor Gita, care-si face pacat cu batranul, scuipandu-l pe obraz. Boierul se aratase impotriva unirii, ca unul care presimtea ca unele drepturi ii vor fi puse in pericol. taranul unionist avusese mai multa viziune. Dar, uite ca… era sa ramana cu rusinea. Boierul… crescut in credinta ca rangul sau e indeajuns pentru a ponegri pe altul… boierul il batjocorise. Dar uite ca a venit Voda, Alexandru Ioan Cuza, si leac avu pentru rusinea cea mare patita de taran, sarutandu-l pe obrajii care primisera stigmatul. Iar sarutarea asta sterse si rusinea, si obida.

Adevarata… dupa cate se pare… intamplarea asta nu-i o simpla istorioara din sacul cel mare ale istoriei. E si o pilda despre buna-cuviinta si respect, ca si despre indreptarea greselilor savarsite de altii.

Voda Cuza, militar de cariera, va fi fost de buna-seama si om de onoare, si om cu bune maniere. Dar mai intai de toate, in povestea asta, se dovedeste a fi cuviincios si binecrescut, cu respect pentru omul cu par alb, pentru omul care trudeste, pentru omul care gandeste. Pentru taranul roman.
De-aceea zic, decat sa fii ca boierul Theodor Gita, bogat si hain, mandru – ba chiar de-a dreptul ingamfat de pozitia vremelnica ce-o avea pe pamant – lipsit de minte si fara buna-crestere, mai bine cauta sa fii asemeni lui Alexandru Ioan Cuza – cautator de dreptate si gata s-o recunoasca vazand-o, indreptand raul si, pe cat se poate, impiedicand facerea lui.

Cat de mult l-a pretuit poporul pe domnitorul acesta, cel dintai pe tronul Principatelor Unite la 24 ianuarie 1859, avem sa ne dam seama si dintr-o alta intamplare, care avea loc o jumatate de veac mai tarziu.

In 1912, pe cand se inaugura la Iasi statuia lui Cuza, o mare serbare populara se tinea in piata publica. Poporul era hranit cu iahnie de fasole, sarmale in foi de vita si-n frunza de varza, gaste fripte, miei, purcei si boi la protap.

Taranii stateau la masa. Cucoanele, cu margele de smarald peste ie si degetele pline de inele, serveau la masa. Una dintre ele, saturandu-se a face asta, voi sa cumpere de la un taran portia lui, dar acesta o refuza cu vorba asta: ”Cucoana, asta-i mancare sfanta, nu dau nici pentru 5 mii de galbini pomana lui voda Cuza”.

Asta inseamna sa-ti castigi, pentru totdeauna, respectul neamului tau, noteaza antenasatelor.