marți, februarie 7, 2023

Cum era viata de student in Romania anului 1900! Conduita ireprosabila era parte din „decor”!

 

In anul 1900, foarte putini tineri urmau studii superioare. Si mai putini erau cei care imbracau la sfarsitul facultatii toca si roba, fiind declarati absolventi.

De altfel, nici azi situatia nu se prezinta spectaculos. Unul din miturile Romaniei de azi este acela ca prea multi tineri merg la facultate, insa mitul a fost demontat de presedintele Iohannis, care a subliniat ca tara noastra este pe ultimul loc, in Uniunea Europeană, privind persoanele de 30 — 34 de ani, care au absolvit institutii de invatamant superior.

Pagini rare, de memorialistica, scrise de Hugo Friedman, un distins avocat si scriitor de raftul al treilea din perioada interbelica, stau marturie despre viata studenteasca de la inceputul secolului al XX-lea. Crescut si educat intr-o familie de evrei din Craiova, tanarul a avut parte pregatire universitara de exceptie, cum o dovedesc, de altfel, insemnarile sale, tocmai la Bucuresti.

La 1900, lumea nu se astepta sa treaca prin doua razboaie mondiale mutilante, iar Marea Unire a avut loc la 18 ani distanta.

si cu toate astea, respectul pentru invatatura era unul princiar aproape, iar studii superioare faceau doar tinerii proveniti din familii cu posibilitati material, educati de guvernante.

Nu existau camine si cantine studentesti

Potrivit insemnarilor lui Friedman, viata de student la inceput de secol XX in Capitala nu era una lipsita de lipsuri, desi pretul chiriei si al mancarii erau rezonabile.

„Pe atunci, la Bucuresti, nu s-ar putea spune ca viata studentilor era prea anevoioasa. Bilete pentru odai mobilate de inchiriat se vedeau lipite pe multe geamuri si, pentru ca oferta era mai mare decat cererea, chiriile erau modeste.

O masa bunicica se putea lua, nu cu multi bani, la numeroasele birtulete frecventate de micii functionari si de studenti. Nu existau, inca, adaposturi studentesti comune, asa-zisele camine de astazi, dar studentii lipsiti de mijloace puteau obtine prin concurs burse anuale, daca erau merituosi, asa cum a fost cazul colegului meu de facultate Vasile Parvan, venit sarac de prin partile Tecuciului si ajuns o somitate a arheologiei romanesti”, scrie Friedman.

Profesorii universitari, precum Titu Maiorescu, inlesneau de multe ori burse la Paris sau Berlin pentru studentii saraci, dar capabili.

Timp petrecut la biblioteca si sarguinta

Potrivit aceleiasi surse, viitorii absolventi de studii superioare, majoritatea barbati, faceau din „a invata” un mode de viata. Nu isi permiteau concesii prea multe.

„Marea majoritate a studentimii era sarguitoare si cuviincioasa. in afara de burse, care nu erau foarte numeroase, se iveau, pentru studenti, locuri de pedagogi, ocazii de suplinitori la liceu, meditatii la familiile instarite, precum si posturi mai marunte de functionari in administratie si in justitie. in pofida lipsurilor de tot felul, studentii aveau o atitudine decenta. Erau aproape inexistente cazurile cand vreunul dintre noi s-ar fi incumetat sa se intoarca seara la gazda intr-o stare „anormala” sau insotit de vreo persoana, care sa nu poata fi prezentata. Dar si ispitele erau rare”, exemplifica Friedman.

Bursele erau completate cu bani obtinuti din meditatii sau slujbe de cateva ore in institutii administrative. Conduita ireprosabila era parte din „decor”. in rest, existau foarte putine femei care urmau studii superioare. Va reamintim ca ardeleanca Ana Botta este prima femeie studenta din istoria invatamantului universitar romanesc, dupa ce s-a inscris la Literele iesene, in anul 1879, la 19 ani de la infiintarea Universitatii din capitala Moldovei.

Universitatea din Iasi, asa cum s-a numit la inceput, este prima universitate moderna a Romaniei. Abia dupa patru ani distanta este infiintata Universitatea din Bucuresti, acolo unde se va instrui in Drept tanarul Friedman, arata A1.

Ultimele stiri

Stiri