Cum era descrisa iarna din Romania acum 2.000 de ani! „Marea sta nemiscata, vitele pier, arama crapa de ger”!

3366

Anul 2017 ne-a reamintit ca suntem in plin sezon de iarna, iar gerul naprasnic, viscol puternic si nametii ne-au facut sa ne gandim la iernile de altadata. Se pare, ca acestea erau si mai aspre. O spun autorii latini din Antichitate care au descris amplu „primejdiosul” anotimp.

De departe, cele mai ample descrieri ale iernilor grele ii apartin poetului Ovidius, exilat la inceputul secolului I, la Tomis, pe tarmul Marii Negre.

„Am calcat pe apa si nu s-a udat piciorul!”

„Am vazut cum marea, cat este de mare, sta nemiscata din pricina inghetului si cum un acoperis lunecos ii apasa apele care nu se mai pot misca. Nu numai ca am vazut, am calcat pe apa intarita si nu s-a udat piciorul de apa marii. Pe unde mersesera corabiile, mergi acum cu piciorul si copita calului izbeste undele incremenite de ger. Pe aceste noi poduri de gheata, pe sub care se scurge apa, boii sarmatici trag carele barbare. Corabiile prinse de ger stau ca in marmura si vasla nu mai poate spinteca apele incremenite. Am vazut pesti stand prinsi in gheata. Unii din ei mai erau inca in viata”, relata poetul.

„De cand ma aflu in Pont, de trei ori inghetul a tintuit pe loc Istrul, de trei ori valurile Marii Euxine au incremenit”, marturisea poetul latin.

Vanturile iernii suflau cu o putere distrugatoare, scria poetul exilat la Tomis. „si puterea crivatului, cand e dezlantuit, este atat de mare, incat face una cu pamantul turnurile si duce departe acoperisurile pe care le smulge. Ma inconjoara sarmatii, neam de oameni salbatici, besii si getii, nume atat de nedemne de a fi pomenite de talentul meu”, mai scria Ovidius.

Si poetul latin Vergilius a descris iernile cumplite din teritoriile de la gurile Dunarii, stapanite de geti. „Cat vezi cu ochii se intinde pamantul, care este de nerecunoscut din cauza nametilor de zapada si a ghetii groase care se inalta de sapte coti. Acolo vesnic e iarna. Vesnic sufla Caurii aducatori de frig. Soarele niciodata nu-i in stare sa imprastie umbrele palide, nici cand, dus de cai, se inalta pe cer, nici cand isi scalda in apa inrosita a oceanului carul lui grabit sa alunece in jos. Acolo, oriunde obiectele de arama crapa de ger si hainele ingheata pe trup”, scria Vergilius, in secolul I i. Hr., conform Adevarul.ro.

„Vitele pier. Boii, cu trupurile lor mari, incremenesc, acoperiti de zapada, iar cerbii, stransi gramada, sunt tintuiti pe loc sub povara de nea proaspat cazuta”, scria Vergiliu.

Localnicii duceau o viata viata linistita si sigura in bordeie sapate adanc in pamant, informa poetul latin. „Aduna trunchiuri de stejar si ulmi intregi pe care ii rostogolesc pe vatra si-i pun pe foc. Locuitorii petrec la joc lunga noapte de iarna si le face placere sa prepare, din orz fermentat si din fructe acre de sorb, o bautura ce seamana cu vinul. Un asemenea neam de oameni neinfranati salasluiesc sub cele sapte stele; sunt batuti de vantul de rasarit din muntii Rapei si isi acopera trupurile cu blanuri galbene de animale”, scria poetul roman.