Cum era descris Bucurestiul sub troiene in anul 1935! Este tulburator de frumos orasul!

1728

Pagini mai putin cunoscute despre iernile de altadata ii apartin scriitorului si gazetarului interbelic Mircea Damian. Un Bucuresti coplesitor de frumos, sub troiene, este descris intr-un fragment de gazeta, in anul 1935.

”Este tulburator de frumos bucurestiul aflat sub zapada. Pe alocuri se vad tramvaiele alunecand ca niste jucarii. Nu le auzi, si-ti par cu atat mai curioase jucariile astea, singurele care se misca in orasul asta mare, cu zapada, cu etaje si cu cosuri. Viscolul ingramadeste nametii in usi, rasuceste in plina strada automobilele, ingheata motoarele, si vuieste ca un nebun scapat din camasa de forta in orasul aproape pustiu. in Cismigiu lacul este ca o oglinda si totul alb. in plin viscol, pe cate-o banca, iarna se petrec si sinucideri: din dragoste, din mizerie, sau din chef. Omul se asaza intr-un colt sa nu-l vada cineva. Tulburator oras!”.

Din „Dictionarul scriitorilor romani” cititorii de astazi pot afla, de pilda, ca Mircea Damian a avut „o existenta dezordonata si nomada, traind de pe o zi pe alta, peregrinand din oras in oras (Bistrita, Dej, Bacau, Galati, Constanta), intemeind sau colaborand la diverse publicatii obscure. S-a stabilit in cele din urma la Bucuresti; lucreaza in cateva redactii, intemeiaza si conduce el insusi „Vitrina literara” (1929-1934). Se lanseaza si in literatura, ca autor de povestiri umoristice”, scrie Romania Literara.

„Dictionarul general al literaturii romane” a considerat ca-l putea caracteriza mai bine in acesti termeni: „Ca gazetar are vana si o doza de ferocitate, punctand apasat prin violenta sarcasmelor cu care ii izbeste pe aceia care ii cad sub condei. Mereu incruntat, pus pe carcota, artagosul se arata, in articolele lui, ba scarbit, ba manios, iar rautatea aceasta contine parca si un graunte de ura”.

Sursa: A1