Cum arata Bucurestiul dupa un cutremur de peste 7,5 grade! Vezi harta cu zonele rosii

990

Bucurestiul are o harta de impact la cutemur. Specialistii de la Magurele au facut o simulare pentru un seism devastator si au ajuns la concluzia ca zona de nord va fi cea care va prelua cel mai puternic socul. Pe baza hartii se poate stabili si cel fel de cladiri pot fi construite in „zonele rosii”.

Dupa 10 ani de munca, specialistii Institutului de Fizica a Pamantului de la Magurele au realizat o harta de impact la cutremur pentru Bucuresti.

Au luat in calcul seismul maxim posibil ca magnitudine – peste7,5 – produs in zona Vrancea. Astfel, in partea de nord impactul va fi cel mai puternic. Urmatoarele zone afectate ar fi centrul si estul orasului. Cei mai expusi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviatiei si Pantelimon. La polul opus, cele mai ferite cartiere sunt cele din sud si sud-vest, precum Ghencea, Rahova, Metalurgiei sau Berceni.

„In zona de nord ar trebui sa avem o acceleratie mai mare. in functie de geologia locala a municipiului Bucuresti s-au determinat anumite zone in care perioada proprie de oscilatie difera de la 1,4 secunde la 1,7 secunde”, explica directorul INFP, Constantin Ionescu, scrie Digi24.

„Verdele asta e 1,45 secunde. O secunda inseamna 10 nivele. Fiecare nivel inseamna 0,1 secunde. Ar fi recomandabil sa nu proiectati cladiri mai mari de 14 nivele”, spune Gheorghe Marmureanu, seismolog.

Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este in zona rosie pe harta risculului.

„Ne este teama, dar blocul a mai trecut in 77 prin cutremur si nu a fost afectat. S-a facut consolidare pana la etajul 3 la scarile afectate”, spune un localnic.

Seismologii au identificat doua probleme in Capitala.

„Atunci cand se proiecteaza de-a lungul Dambovitei, pentru ca sunt zone nisipoase, pot aparea fenomene de lichefiere a solului, o curgere a nisipului, iar cladirile de acolo pot sa se incline”, spun e Constantin Ionescu.

„In Bucuresti nu ai voie sa proiectezi structuri din otel pentru ca sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Marmureanu.

In ultimii ani, nordul orasului a fost invadat de blocuri turn, desi zona este vulnerabila. La Aurel Vlaicu sunt cele mai multe cladiri inalte din Bucuresti. 250.000 de angajati lucreaza aici, adica o treime din totalul celor care muncesc in birouri in Capitala.

„Un bloc de aceeasi natura, care este construit in zona de nord, s-ar putea sa se comporte si sa aiba avarii mai mari decat un bloc care este construit in zona de sud. Asta nu inseamna ca blocul a fost mai prost construit in nord si mai bine in sud. Este tocmai acest rezultat a comportarii diferite a solului”, explica Dragos Mohanu, inginer structurist.

Desi harta nu schimba legile de constructie, arhitectii spun ca tin cont de aceaste calcule atunci cand proiecteaza cladiri mai inalte de 45 de metri.