sâmbătă, aprilie 1, 2023

Cum ar trebui sa traiesti in functie de bioritmul tau interior! Stiai ce se intampla in acest moment in organismul tau?

Organismul tau nu desfasoara aceleasi activitati pe parcursul zilei.  Intr-o anumita perioada te simti plin de viata si motivat, iar intr-o alte perioada simti nevoia sa te relaxezi. Aceste perioade sunt dictate de ceaul biologic intern. Citeste in continuare pentru a afla cum iti influenteaza acest ceas viata si functionarea organismului. Pe parcursul unei zile, ceasul intern functioneaza diferit, energia fluctuand de la cote minime, la cele maxime. Specialistul in medicina traditionala indiana, dr. Ovidiu Chis, ne spune care e orarul.

Orele 06.00 – 10.00- Structurare

Este o perioada definita prin coeziune, crestere si concretizare. Colonul si stomacul sunt organele dominante in aceasta perioada si pe langa digestia alimentelor, se pregatesc si activitatiile de decizie pentru evenimentele care urmeaza sa se produca peste zi. La ora 6.00 sau imediat dupa rasarit, corpul se activeaza prin stimularea resurselor interne. Imediat dupa trezire este un moment de hranire energetica si nu fizica, influentata de activitatea Soarelui, pentru ca lumina solara se intensifica. Acum, mai mult ca oricand, nu trebuie sa hranim corpul cu factorii care ne impresioneaza prin frecvente joase, nocive, cum ar fi stresul, alcoolul si nicotina. Incepeti ziua cu un zambet, o stare de bucurie si multumiti Universului pentru inca o zi. Intre orele 7.00-8.00 este bine sa luam micul-dejun, bogat in glucide cu absorbtie lenta, care sa asigure pentru mai multe ore un nivel constant al zaharului in sange.

Orele 10.00 – 14.00- Actiune

Este o perioada definita prin dinamism, energie, activitati ce presupun decizii, organizare, mobilizare si transformare. Inima este organul dominant in aceasta perioada si de aceea suntem prinsi de obicei in activitati diverse, in general cu efect asupra celor din jur, datorita energiilor emisive si expansive ale Soarelui la amiaza. Este bine sa fim atenti in zona pieptului si sa simtim si sa comunicam cu inima. La ora 10.00, energia metabolica este in crestere si domina celelalte tipuri de energii. Creierul este foarte receptiv, orice informatie va fi bine asimilata. Capacitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme este maxima. Reflexele si vigilenta la volan sunt sporite. Temperatura corpului atinge punctul superior.

Orele 14.00 – 18.00- Conexiune si circulatie

E o perioada ce predispune oamenii la miscare si comunicare. Organele cavitare ca intestinul si vezica urinara sunt in maximul lor de activitate si rolul lor e de a prelucra substantele, iar in plan mental-emotional, de a canaliza energia. E bine sa fim atenti la zona bazinului, de unde ne luam o stare de forta si incredere. La ora 14.00, energia sistemului nervos e directionata spre sistemul digestiv, dar putem compensa cu un aport marit de oxigen, daca deschidem fereastra sau luam masa in aer liber. Exercitiile fizice sunt ideale la ora 16.00, deoarece acum trecem printr-un moment de revitalizare. Plamanii si caile respiratorii sunt larg deschise.

Orele 18.00 – 22.00- Socializare, placere

Este o perioada definita prin activitati senzoriale, intalniri, activitati sociale si culturale. Rinichii sunt organele cele mai active acum. Se activeaza functia de filtrare a sangelui si de filtrare a informatiilor senzoriale si se intensifica dorinta de socializare, tot ca urmare a cresterii actiunii rinichilor. Simturile sunt foarte ascutite, in special gustul si mirosul. Este momentul cinei, care acum poate fi savurata pe deplin.

Orele 22.00 – 02.00- Metabolism nocturn

Ficatul intra intr-o perioada de refacere. Cresc capacitatile vizuale. In zona toracelui se intensifica la aceasta ora circulatia prin meridianul trei focare, ceea ce ne face sa ne interiorizam si percepem mai bine semnalele interne si starile interioare. Energia metabolica a organismului se orienteaza spre interior. Este momentul cand se face digestia la nivel celular, incepe curatarea tesuturilor. Functiile corpului de seteaza la minim. Este bine sa adormim in jurul orei 23.00.

Orele 02.00 – 06.00- Refacere interioara

Este o perioada de refacere si odihna. Creierul lucreaza pentru a sorta informatiile de peste zi, iar ficatul se ocupa de digestia acestor informatii (alimentare si emotionale). Astfel, aceste doua organe lucreaza mereu in tandem, determinand activitatea celuilalt organ. Un ficat sanatos face ca si creierul sa lucreze bine, iar un sistem nervos echilibrat si relaxat va imbunatati functia ficatului.

Sursa: click.ro

Ultimele stiri

Stiri