Sub regimul fostului dictator Nicolae Ceausescu, vreme de cateva decenii, Mos Craciun a fost inlocuit cu Mos Gerila, o inventie prin care comunistii atei au dorit sa stearga din constiinta colectiva sarbatoarea crestina a Craciunului.
In vremea dictaturii Ceausiste, zilele de Craciun erau lucratoare, Mos Gerila venea in seara de Revelion, iar Bradul de Craciun era, de fapt, Pom de iarna.
Sarbatorile de iarna in Romania lui Nicolae Ceausescu au fost la fel de austere ca si regimul. Startul sezonului de sarbatoare se dadea tarziu dupa intrarea in vacanta de iarna a elevilor, iar varful sarbatorilor il constituia Revelionul, deoarece pentru comunistii atei sarbatoarea Craciunului nu exista.
Copiii intrau in vacanta de iarna dupa 22 decembrie. Zilele de Craciun erau lucratoare si startul Sarbatorilor de Iarna se dadea dupa 27 decembrie si abia dupa aceasta data era indicata amenajarea pomului de iarna in casele romanilor.
Cei care amenajau bradul mai devreme il tineau departe de ferestre si evitau instalatiile de iluminat pentru a nu atrage atentia. Cum beteala nu se gasea in magazine, brazii erau impodobiti cu globulete si aranjamente din hartie creponata.
Comunistii au decis sa-l inlocuiasca pe Mos Craciun cu Mos Gerila, o inventie menita sa stearga din constiinta poporului sarbatoarea crestina.
Prima masura in demersul comunistilor de a sterge Craciunul din calendarul romanilor a fost transformarea zilelor de 25 si 26 decembrie in zile lucratoare, arata Adevarul.
Incepand cu 1948, zilele de sarbatoare crestina au fost transformate in zile obisnuite de lucru, iar in ziarele vremii mosul cu barba alba si haine rosii, care aducea daruri copiilor cuminti, a inceput sa apara cu denumirea de Mos Gerila.
Sarbatorile de Craciun s-au transformat in Sarbatori de iarna, iar bradul de Craciun a devenit Pom de iarna. Nu doar numele Mosului l-au schimbat comunistii, ci si cantecele si colindele specifice Sarbatorilor de Iarna.
Plugusorul in varianta clasica a disparut vreme de cateva decenii, sub Ceausescu, fiind inlocuit cu o varianta agreata de partid, in care copiii si tinerii care mergeau la uratul nu uitau sa aminteasca recunostinta fata de partid si, mai ales, fata de secretarul sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu. ”Aho, aho, copii si frati/ Stati putin si nu minati/ si urarea mi-ascultati/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin tara colindatori/ Prin orase, prin comune/ Cu urarile strabune/ De viata, de sanatate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvatatori/ Ca ni-e tara cimp de flori/ Rasadit de muncitori/ Tinar sa se-nalte-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/si cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mindru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mindru si bogat/Am’naltat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cintand dragostea fierbinte/ Pentru bravul presedinte/Reales de-al tarii For/ si de intregul popor/ Sa ne fie inainte/intelept conducator/ Nalt exemplu, far si zbor ….” suna Plugusorul din 1980.
Punctul culminant al Sarbatorilor de iarna il reprezenta Revelionul, iar pentru romanii aflati sub dictatura ceausisita pregatirile pentru Revelion incepeau cu cateva zile inainte. Fara forfota in magazinele ale caror galantare erau goale chiar si in preajma Sarbatorilor, romanii incropeau masa de Revelion din ce gaseau.
Cafea procurata pe sub mana, vin spumant in loc de sampanie, banane puse din timp la copt, in ziare, carnati procurati pe pile, salata boeuf si preparate din porcii taiati din gospodariile de la tara. De cele mai multe ori, porci taiati la tara pe furis erau transportati, in secret, la oras, in portbagajele autoturismelor. in lipsa petrecerilor la restaurant, rezervate in timpul regimului doar nomenclaturistilor, romanii se adunau in grupuri mici, in apartamente, si aveau ca unica distractie programul difuzat de TVR.
Seara de Revelion era singura din an in care Televiziunea Romana difuza program prelungit si in care nu se lua lumina. La televizor, startul petrecerii se dadea la ora 21.00. Invariabil, ani in sir, programul de Revelion de la TVR incepea cu Corul si Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii.
Urma un program de muzica populara si celebrele scenete umoristice, cele mai apreciate din tot programul de Revelion. Ani la rand romanii si-a petrecut Revelionul cu Toma Caragiu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, stefan Banica sau Florin Piersic. Scenetele umoristice care amuzau romanii in noaptea de Revelion treceau inainte prin cenzura de partid, pentru ca nu cumva umorul sa lezeze sau sa atinga conducatorul iubit. Nu exista noaptea de Revelion fara mesajul tovarasului Nicolae Ceausescu. inainte de miezul noptii, fostul dictator intra in casele tuturor romanilor pentru a le aminti marile realizari socialiste si pentru a le urma putere de munca pentru urmatorul an. Mesajul era urmat de Hora Unirii, dupa ce ceasul batea prima ora a noului an. Programul TVR continua cu slagare si scenete umoristice pana spre dimineata. Nelipsita de la incheierea programului de Revelion era ”Perinita” melodie cu care se dadea ”stingerea” noptii dintre ani la televizor.