Nu de putine ori am fost sfatuiti sa renuntam la sucurile carbogazoase, dar cati dintre noi am pus in aplicare sfaturile respective? Citeste in continuare pentru a descoperi motivele pentru care ar trebui sa faci asta chiar de astazi!
Obisnuiesti sa bei sucuri carbogazoase? Ar fi bine sa incerci sa renunti la ele. Medicii avertizeaza ca acestea fac ravagii in organism, iar consecintele pot fi devastatoare.
In primul rand, e bine de stiut faptul ca sucurile carbogazoase nu contin vitamine si nici minerale, ele fiind preparate din apa filtrata, cafeina, agenti aromatizati si zaharuri rafinate.
Ingrasa rapid
Este dovedit faptul ca, persoanele care consuma 330 de ml de astfel de bauturi, zilnic, iau in greutate –intr-o singura luna – jumatate de kilogram. Dupa fiecare pahar de suc acidulat consumat riscul de obezitate creste de 1,6 ori.
In plus, cei care consuma astfel de licori se pot imbolnavi si de diabet. Diabetul este o consecinta a cresterii in greutate si a obezitatii.
Riscul de osteoperoza creste
Medicii avertizeaza ca sucurile carbogazoase contribuie la pierderea calciului din organism si scade densitatea osoasa. Astfel, riscul de osteoperoza creste simtitor. Pe de alta parte, sodiul continut de aceasta bautura reprezinta un factor de risc pentru calicifierea oaselor, mai ales la copii.
Tensiunea arteriala marita
Fructoza, substanta ce se regaseste din plin in acest bauturi, face ca tensiunea arteriala sa creasca. De asemenea, un consum ridicat de suc acidulat creste riscul bolilor renale.
Boli hepatice
Sunt numeroase studii care au dovedit ca persoanele care consuma des sucuri carbogazoase au un risc crescut de ciroza. Totodata, aceste licori deshidrateaza organismul.
Contin substante toxice
Substanta toxica din sucurile cu acid este un indulcitor artificial numit aspartam. Acesta contine: acid aspartic, fenilalanina si metanol. Cu toate ca are peste 92 efecte secundare, aspartamul este frecvent adaugat in compozitia alimentelor deoarece este de 200 ori mai dulce decat zaharul normal.
Pot duce la problemele hepatice
Din cauza indulcitorilor artificiali, ficatul este suprasolicitat fiind nevoit sa proceseze aceste substante. Toate zaharurile sunt transformate in glucoza. Dar fructoza de porumb este mult mai greu metabolizata si astfel ajungem la afectiuni ale ficatului.
Sursa: clicksanatate.ro