Cu siguranta nu stiai ca aceste alimente contin un nivel ridicat de substante toxice! Iata ce se intampla cand le mananci!

644

Desi sunt considerate a fi unele dintre cele mai sanatoase alimente din intreaga lume, cu siguranta vei fi surprins sa afli ca ele contin, de asemenea un nivel ridicat de substante toxice. Citeste in continuare pentru a afla care sunt aceste alimente.

Bananele, cartofii, semintele de floarea-soarelui, nucile de Brazilia si fasolea rosie sunt cateva dintre alimentele care contin substante radioactive in mod natural.

Nucile braziliene sunt de departe cel mai radioactiv aliment, continutul lor mare de radiu fiind cauzat de radacinile foarte extinse ale copacului, prin intermediul carora absoarbe o concentratie mai mare din acest element din sol fata de alte plante. De obicei, substantele trec prin organism fara sa-l afecteze, dar se recomanda totusi consumul moderat al acestor nuci. Bananele si celelalte legume mentionate contin si ele anumiti ioni radioctivi, dar concentratia nu prezinta riscuri majore pentru sanatate. Surprinzator insa, ingerarea acestor alimente poate declansa destul de usor senzorii aparatelor folosite pentru detectarea radiatiilor, cum ar fi cele din aeroporturi.

Amigdalina si cianuri

Semintele de mar contin o substanta numita amigdalina, care odata ajunsa in organism este metabolizata in cianura de hidrogen. Aceasta mai este cunoscuta sub numele de Zyklon B si era pesticidul folosit de nazisti pentru camerele de gazare. Ingerarea unei cantitati de 100-200 de mg din aceasta substanta poate fi fatala. Cateva seminte de mar nu prezinta nici un risc, organismul nostru fiind capabil sa metabolizeze o cantitate mica, dar o atentie sporita trebuie acordata consumului frecvent al semintelor de mar, mai ales de catre copii. Nu trebuie sa ne cream o obisnuita din mestecarea lor. Acelasi avertisment este valabil si pentru samburii de cirese, al caror miez contine doze chiar mai mari din aceasta substanta.

Migdalele, considerate adeseori a fi nuci, sunt de fapt seminte – precum si caju-ul – si sunt extrem de populare in bucatariile din intreaga lume. Migdalele sunt extrem de otravitoare daca nu sunt preparate la o sursa de caldura. In general migdalele amare trebuie sa fie tratate pentru a elimina otrava. Semintele sunt pline de amgidalina (care se metabolizeaza in cianuri) si in multe tari este ilegal sa fie vandute pana nu au fost procesate pentru a indeparta otrava din aceste seminte

Glicoalcaloid

Tomatele contin si ele substante toxice. Desi fructul in sine nu contine otrava, tulpina si frunzele contin o substanta chimica cunoscuta sub numele de glicoalcaloid, care poate provoca dureri stomacale, dar si nervozitate.

Acelasi glicoalcaloid este prezent si in tulpina si frunzele cartofului, dar si cartoful in sine poate fi toxic. Daca v-ati uitat la un cartof cu atentie, este posibil sa fi vazut ca uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datoreaza nivelului de glicoalcaloid. Au existat decese cauzate de otravirea cu cartofi. Au fost rare, dar s-au produs din cauza consumarii cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Mai intai apare o stare de slabiciune, urmata de coma. Ar fi bine sa aruncam orice cartof care prezinta pete verzui, in special cand pregatim mancarea pentru copii.

Sursa: rador.ro