CSM a votat in unanimitate sesizarea Curtii Constitutionale pentru conflict intre puteri!

747

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat in unanimitate, la vedere, sesizarea Curtii Constitutionale cu un conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva, in cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marti noapte de Guvern, fara avizul CSM.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a propus suplimentarea ordinii de zi a sedintei plenului cu initiativa de sesizare a Curtii Constitutionale cu un conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva, fiind admisa de membrii plenului.

Initiativa de sesizare a CCR a fost a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, fiind sustinuta si completata de membrii CSM.

Andrea Chis, membru CSM, a spus ca sesizarea ar trebui completata cu o cerere ca in decizia Curtii Constitutionale, in cazul in care se va constata existenta unui conflict de natura constitutionala intre cele doua puteri, sa se arate si care sunt consecintele ordonantei de urgenta. Ea a precizat ca CCR ar putea sa se pronunte expres si asupra valabilitatii OUG de modificare a codurilor penale.

Un alt membru al CSM a aratat ca nu credea ca va ajunge sa vada un astfel de mod de a legifera intr-o tara democratica. Acesta a aratat ca in cadrul sesizarii privind existenta unui conflict de natura constitutionala ar trebui sa fie vizat implicit faptul ca CSM a fost in imposibilitatea de a da aviz pe OUG de modificare a codurilor penale, intrucat Guvernul a adoptat deja ordonanta.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a spus ca in sesizarea  CCR trebuie sa se arate ca Executivul trebuie sa aiba in vedere principiile constitutionale atunci cand legifereaza si sa fie constient de faptul ca nu poate depasi acest cadru legal, iar Curtea Constitutionala sa se pronunte si asupra consecintelor actului normativ.

Andrea Chis a intervenit si a spus ca ar trebui ca membrii CSM sa voteze public in cazul sesizarii CCR, act care ar insemna si o exprimare publica a sustinerii initiativei presedintelui CSM.

Propunerea a fost acceptata, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, in unanimitate, la vedere, sesizarea CCR cu un conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva, in cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptate marti noapte de Guvern, fara avizul CSM.

Presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat miercuri sedinta CSM, a propus presedintelui Consiliului sesizarea CCR in legatura cu un conflict de natura constitutionala dupa adoptarea OUG pe justitie.

Seful statului a aratat ca, in opinia sa,”conflictul institutional este evident”.

„Justitia in Romania este independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune foarte sensibila, chestiunea modificarii Codurilor penale prin OUG, noaptea, fara aviz”, a spus Iohannis.

seful statului a afirmat ca CCR „are libertatea sa decida” asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ. ”Este important sa vedem ca exista acest conflict si sa fie sesizata CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ”, a mai spus presedintele, la plecarea de la CSM.

Presedintele nu a vrut sa comenteze daca OUG este data „cu dedicatie”, dar a precizat ca modul in care a fost adoptata risca sa puna sub indoiala statul de drept.

Plenul CSM a avut pe ordinea de zi anuntata doar avizarea OUG privind codurile penale. in conditiile in care OUG a fost adoptata marti noapte de Guvern, care nu a mai asteptat avizul CSM, ordinea de zi a ramas fara obiect, astfel ca plenul a suplimentat si ulterior a adoptat sesizarea Curtii Constitutionale in cazul existentei unui conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva.

La iesirea de la sedinta CSM, presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, este hotarata sa sesizeze CCR in privinta Ordonantei de Urgenta a Guvernului de modificare a codurilor penale, el precizand ca toti membrii CSM sunt solidari.

In opinia presedintelui Iohannis, ”conflictul institutional este evident”.

„Eu plec multumit de aici, fiindca am putut sa constat in primul rand o solidaritate in interiorul CSM, cu presedintele CSM, si din discutiile cu membrii CSM am putut sa aflu ca practic intreg sistemul este de partea CSM. Justitia in Romania este independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune foarte sensibila, chestiunea modificarii Codurilor penale prin OUG, noaptea, fara aviz”, a spus Iohannis.

seful statului a afirmat ca CCR „are libertatea sa decida” asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ. ”Este important sa vedem ca exista acest conflit si sa fie sesizata CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ”, a mai spus presedintele la plecarea de la CSM.

Presedintele nu a vrut sa comenteze daca OUG este data „cu dedicatie”, dar a precizat ca modul in care a fost adoptata risca sa puna sub indoiala statul de drept.

„Au fost multe luari de pozitie si multa lume a spus cu punct si virgula ca sunt acte normative cu dedicatie, au fost vehiculate nume, insa nu asta este problema. Problema este ca in acest fel in care a procedat Guvernul nu se poate proceda intr-un stat de drept, ori Romania este si vrea sa ramana stat de drept. Daca Guvernul nu intelege acest lucru, atunci se vor face pasii prevazuti de Constitutie”, a spus el.

Iohannis a criticat si modul in care Guvernul a comunicat deciziile luate marti seara, considerand ca este „inadmisibil” ca ministrii sa fuga de presa si de oferirea explicatiilor. „A fost foarte inadecvat felul in care Guvernul a prezentat aseara aceste aceste concluzii si acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui sa dea socoteala, sa explice romanilor de ce a procedat asa, si nu altfel”, a spus el, arata News.ro.