marți, februarie 7, 2023

Croatia sustine activarea regimului Schengen si eliminarea MCV pentru Romania!

Croatia sustine activarea regimului Schengen si eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania si Bulgaria, a declarat, luni, presedintele croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

„Croatia sustine in mod ferm activarea regimului Schengen pentru Romania si Bulgaria. Ne incurajeaza speech-ul dl Juncker, care nu demult a fost ferm in acest sens. si noi speram ca si Croatia va deveni membra in momentul in care va indeplini problemele tehnice pe care Romania le-a indeplinit deja. De asemenea, Croatia este si pentru eliminarea MCV pentru Romania si Bulgaria, pentru ca Romania a atins nivelul reformelor, reforme care nu mai presupun aducerea unor noi criterii adaugate prin care se fac diferente intre membrele Uniunii Europene. (…) Este un imperativ pentru statele noastre astfel incat sa nu se dezvolte o Europa in doua viteze, ci o Europa care se gandeste la intarirea pozitiei si la o dezvoltare economica pentru toate statele”, a spus presedintele Croatiei, in declaratia comuna cu omologul roman, Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Iohannis a subliniat ca si Romania si Croatia doresc sa devina tari membre ale spatiului Schengen.

„Ambele tari vor sa devina membre Schengen, ambele tari vor ca in continuare sa fie la dispozitia noastra fonduri structurale, care vor imbunatati convergenta in cadrul Uniunii. tarile noastre vor fi in acelasi trio de presedintie pentru Consiliul UE, creand astfel un cadru propice promovarii anumitor dosare care sunt importante atat pentru Romania, cat si pentru Croatia”, a aratat Iohannis.

El a precizat ca discutiile cu omologul croat au vizat si viitorul UE.

„Amandoi am fost de parere ca o integrare mai profunda si eliminarea diferentelor intre diferite state sunt foarte importante”, a afirmat Iohannis.

Presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, efectueaza pana miercuri o vizita de stat in Romania.

Sursa: Agerpres

Ultimele stiri

Stiri